Een wormgat, wat is dat nu precies?

29 januari 2016
Het heelal dijt uit, golft en neemt bochten. En de mogelijkheid om materie af te snijden, zijn wormgaten. Toch? Of hoe zit het nu precies?

Lieven Scheire, de ­wetenschapsman van de VRT, doet een poging om uit te leggen wat wormgaten nu eigenlijk zijn.

"Wormgaten komen voor in de relativiteitstheorie, en dat is een gebied waar het allemaal heel wiskundig wordt." zegt Lieven.

Wat zijn wormgaten?

Wormgaten zijn een wiskundige voorspelling, die voorkomen in de algemene relativiteitstheorie. Men gaat ten eerste uit van het bestaan van een speciaal soort materie, materie met een negatieve energie (dichtheid), maar men is niet zeker of die effectief bestaat.

Wormgaten zijn dus in se speculatief.

Wormgaten zijn in de wiskundige voorspellingen verbindingen tussen twee plaatsen. Je kan in een wormgat een gigantische afstand afleggen van één plek naar een andere. 

De relativiteitstheorie gaat ook over tijd. Als je snel beweegt, dan gaat de tijd trager. Bijvoorbeeld, als je nu in een raket aan bijna de lichtsnelheid vliegt, en je komt na 2 jaar terug, dan is er op aarde meer tijd verstreken.

Toegepast op wormgaten: als je de ene kant van het wormgat versnelt (en zo de tijd sneller doet gaan), en de andere kant staat stil, dan zou je via aan wormgat in de tijd kunnen reizen. "Maar dat is nóg speculatiever dan het bestaan van een wormgat zelf" zegt Lieven.

Wie verder wil dromen van wormgaten, kan altijd deze film eens bekijken:

 

Herman Van Goethem stelde deze vraag in De Bende van Annemie. Lees zijn verhaal hier.

Foto © Space Engine Wikia