"Een zilversmid heeft het niet altijd gemakkelijk. Passie is dan noodzakelijk om door te gaan"

13 juli 2018
Het beroep van de zomergast in De Ochtend vandaag doet tot de verbeelding spreken. Nedda El-Asmar is zilversmid. "Passie is het allerbelangrijkste in ons beroep."

"Na de middelbare school wist ik dat ik niet naar de universiteit wilde", zegt El-Asmar. "Ik wilde met mijn handen aan de slag, en na wat zoeken kwam ik terecht aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar ik juweel- en zilverkunst studeerde."

El-Asmar zat in een artistieke opleiding, maar besefte al snel dat ze vooral utilitaire voorwerpen wilde maken. "Al tijdens mijn opleiding besefte ik dat ik objecten voor bedrijven kon ontwerpen. Toen ik afgestudeerd was, heb ik de telefoonnummers van een hoop bedrijven opgezocht en hen allemaal opgebeld met de vraag of ik mijn portfolio mocht komen voorstellen."

"De afgelopen jaren heb ik voor veel grote bedrijven gewerkt: Hermes, Robbe & Berking, ... De meeste aandacht heb ik gekregen met het ontwerp van een condoomdoosje. Dat was een afstudeerproject, maar veel bedrijven toonden interesse om het op de markt te brengen. Uiteindelijk is dat nooit gebeurd, omdat het vereiste handwerk het toch te duur maakte."

"In Groot-Brittannië en zeker in Londen is er nog een grote traditie in het zilversmeden. Hier verdwijnt het beroep stilaan, dat vind ik natuurlijk jammer. In België zijn er geen zilverhuizen meer. Ik werk als zelfstandige voor veel internationale klanten."

El-Asmar geeft op haar beurt les aan studenten die in Antwerpen de opleiding juweel- en zilverkunst volgen. "Ik probeer aan mijn studenten duidelijk te maken dat passie het allerbelangrijkste is in het vak. Je moet passie hebben om te ontwerpen, maar ook om vol te houden. Ik zeg hen: 'je moet bereid zijn om na je studies nog tien jaar verder te leven als een student, anders moet je het niet doen'. Maar als de passie er is, komt het wel goed."

Bekijk het volledige interview:
Elke weekdag heeft 'De Ochtend' een topvrouw als centrale gast tussen 8 en 9. De integrale reeks vind je hier terug:

Lijst van artikels