“Eens aan de macht doet N-VA gewoon wat al zijn voorgangers deden”

29 april 2018
Deze week is Cédric Frère voorgedragen voor de regentenraad van de Nationale Bank. Het is al de derde telg van de rijke ondernemersfamilie die daar een zitje krijgt toegewezen. N-VA kreeg daarvoor heel wat kritiek, het zou immers een politieke benoeming zijn.

Het lijkt politiek van de oude stempel. Een lid van een van de rijkste families van België benoemen in een van de belangrijkste bestuursraden van België. “Het lijkt ouderwets, maar zo’n politieke benoeming is nooit weg geweest”, zegt professor politicologie Carl Devos.

Er kwam vooral kritiek uit de groene hoek. Meyrem Almaci was furieus in het parlement en vond dat dit keer wel eens vrouw voorgedragen mocht worden en geen ondernemer met een diepe portemonnee. “Ik denk wel dat ze gelijk heeft”, klinkt het bij Devos. “Je zag het ook aan de reactie van N-VA in het parlement, ze vonden het lastig om erop te reageren. Je hoorde Jan Jambon ook fluisteren door zijn microfoon die nog aanstond dat hij het goede tussenkomst vond.”

Ik denk niet dat ondernemers Cédric Frère als voorbeeld zien

N-VA behaalde electorale overwinningen met de slogan ‘kracht van verandering’. “Maar ze doen nu hetzelfde als alle voorgaande regeringen”, aldus Devos. “Minister van Financiën Johan Van Overtveldt verdedigt zich door te zeggen dat de familie Frère staat voor een belangrijke tak bij Waalse ondernemers, maar ik denk niet dat veel van de huidige ondernemers hen als voorbeeld nemen. Destijds hebben ze heel wat staatsgeld gebruikt om hun ondernemingen verder uit te bouwen.”

Uitkijkpost

Cédric Frère zal dus een zitje krijgen in de raad van bestuur van de Nationale Bank en dat heeft zo zijn voordelen. “Die post brengt zo’n 9000 tot 12.000 euro per maand op en dat voor een vergadering per maand”, klinkt het. “Het geld is één ding, maar de Nationale bank is een soort uitkijkpost op de sociaal-economische situatie in België. Je bent op de hoogte van alle nieuwtjes in het landschap. Niet slecht voor ondernemer.”

Kunnen andere regeringspartijen daar niets aan veranderen? “Als een regeringspartij er echt een probleem mee zou hebben, zouden ze een veto kunnen stemmen en dat deden ze niet”, zegt Devos. “Eens aan de macht doet N-VA gewoon mee met de rest, ze willen hun deel van de koek.”