Eenzaamheid is een groot taboe

10 november 2015
Volgens Jenny Gierveld van de Vrije Universiteit in Amsterdam praten mensen moeilijk over eenzaamheid, maar het is wel een groeiend probleem in onze maatschappij.

Mensen praten er niet graag over. Als je ernaar vraagt is er nooit een probleem. Toch is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben, want eenzaamheid gaat vaak gepaard met ziektes. 

Volgens Jenny Gierveld is eenzaamheid een situatie waarin je verkeert, waarin zowel goede contacten als veel contacten ontbreken. Het is niet gemakkelijk deze mensen te helpen, en er is ook zelfwerk in eenzaamheid. 

 

Blijf 's avond niet achter je computer hangen, maar ga praten met mensen. Zeg ook niet 'niemand komt me opzoeken', maar zet zelf stappen naar sociaal contact.

 

Jenny raadt iedereen aan af en toe eens te vragen 'gaat het wel'? Probeer niet over de eenzaamheid zelf te praten, maar ga gewoon iets doen met de persoon. 

Eenzaamheid tref je in alle leeftijdsgroepen aan, ook in de middengroepen die er helemaal niet over willen praten. Het komt wel meer voor bij alleenstaande mannen dan bij alleenstaande vrouwen, omdat zij minder zorgvuldig omgaan met hun leefstijl. Ze onderhouden over het algemeen ook minder goed hun contacten met vrienden.

 

Herbeluister het gesprek met Jenny Gierveld:

Foto © Pixabay