"Eerst blauwe zak uitbreiden, over statiegeld kunnen we misschien over een aantal jaren praten"

19 juli 2018
Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) wil dat het afvalplan morgen zeker besproken wordt tijdens de laatste ministerraad voor de zomer. Statiegeld is voor haar partij in dat kader op dit moment geen optie. "Laat ons eerst de blauwe zak uitbreiden", stelt Homans voor.

De N-VA wil dat er naast blikjes en petflessen ook nog ander afval in de blauwe PMD-zak kan gestoken worden. Met dat voorstel wil de N-VA morgen naar de "superministerraad" trekken, laat Liesbeth Homans verstaan in 'De Ochtend'.

Nochtans heeft bevoegd minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) het afvalplan morgen niet op de agenda gezet. Haar partij wil in het kader van dat plan namelijk statiegeld op plastic flessen invoeren, maar coalitiepartners Open VLD en N-VA zijn een koele minnaar van die maatregel.

Vlaanderen kampioen in sorteren

"Het afvalplan is veel breder dan het statiegeld. En ik vind dat dat morgen mee moet besproken worden", stelt N-VA-minister Homans. En de N-VA kan volgens Homans een voorstel op tafel leggen. "In Vlaanderen zijn we al de kampioen in sorteren, onder meer dankzij de blauwe zak. Laat die eerst uitgebreid worden."

Van statiegeld wil Homans op dit moment niet weten. "Misschien dat we na verloop van tijd, na een aantal jaren, kunnen praten over statiegeld. Maar niet onmiddellijk want statiegeld is niet de oplossing."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.

Beluister hieronder het interview uit 'De Ochtend':

Lees ook wat Hilde Crevits hierover zei in 'De Ochtend':