"Eerst boedelscheiding regelen, dan nieuw handelsakkoord met GB"

24 juni 2016
Groot-BrittanniË stapt uit de Europese Unie. Een Brexit die ook voelbaar zal zijn in de economie. Want zijn we nu een belangrijke handelspartner kwijt?

Pieter Timmermans van het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen was ontgoocheld toen hij het nieuws vanmorgen vernam. Toch wil hij waarschuwen voor paniekreacties:

We moeten niet dramatiseren of paniekeren. Het is niet zo dat morgen er morgen een muur is opgetrokken rond GB en dat er niets meer kan geexporteerd worden. De gevolgen zullen vooral voor de Britten groot zijn, groter dan voor de rest van Europa.

 

Belgie exporteert jaarlijks 30 miljard euro naar Groot-Brittannië, hoe moet dit nu verder?

Er komt een periode van onzekerheid aan. Dat is iets wat ondernemers kunnen missen als kiespijn. Dus dit zal gevolgen hebben voor onze bedrijven. De Britten hebben nu misschien plezier op korte termijn, maar op lange termijn verwacht ik miserie.

 

 Groot-Brittannië is een te belangrijke handelspartner. Nu moeten we eerst de boedelscheiding regelen, daarna moet er een nieuw handelsakkoord komen.

 

Timmermans verwacht dat het nieuwe handelsakkoord dat we moeten onderhandelen, heel sterk zal lijken op wat we nu hebben.

Maar ondertussen hebben we onszelf iets aangedaan wat we niet hadden moeten doen, dat is het ergste van al. Wat me wel hoopvol stemt is dat de jongeren van GB wel voor Europa kiezen.