Eerst noemde hij Brusselse houding "verstandig", nu wil minister De Crem "recht op betogen inperken"

15 juni 2020
© Dirk Waem (Belga)
Minister van Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) zegt dat "het recht om te betogen vooralsnog beperkt moet worden in het belang van de volksgezondheid". In een omzendbrief aan burgemeesters vraagt de minister om desnoods betogingen te verbieden. De brief komt er na de massabetoging in Brussel tegen racisme ruim een week geleden. Eerder noemde De Crem de beslissing van de Brusselse burgemeester om die betoging te gedogen nog "verstandig".

"Ik vraag uitdrukkelijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of om - indien echt noodzakelijk - een betoging te verbieden." In een brief aan alle burgemeesters en provinciegouverneurs roept minister Pieter De Crem (CD&V) op om het recht op betogen in te perken in het kader van de coronamaatregelen.

"Verstandig"

De brief komt er na de betoging tegen racisme in Brussel, nu ruim een week geleden, en is om meerdere redenen opvallend. Vorige week dinsdag had premier Sophie Wilmès (MR) een overleg met Brussels burgemeester Philippe Close (PS) over de betoging. Daar werd beslist dat niet langer de burgemeesters, maar de Nationale Veiligheidsraad voortaan het laatste woord hebben over betogingen.

Daarnaast zei de minister op 5 juni, de vrijdag voor de betoging, het volgende tijdens een interview op Radio 1: "Ik denk dat het Brusselse stadsbestuur een verstandige beslissing heeft genomen in bijzonder moeilijke omstandigheden." Uiteraard kon De Crem toen niet voorspellen hoe veel personen er aanwezig zouden zijn op de betoging, en dat die nadien uit de hand zou lopen.

20 man

Nu verwijst De Crem expliciet naar het beperken van groepsbijeenkomsten tot 20 mensen vandaag en tot 50 mensen vanaf 1 juli. Dit heeft "tot gevolg dat het recht om te betogen vooralsnog beperkt moet worden in het belang van de volksgezondheid. Met het oog op dit legitieme doel, vraag ik u dan ook uitdrukkelijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of om - indien echt noodzakelijk - een betoging te verbieden".

De minister raadt de lokale besturen aan om in dialoog te gaan met de organisatoren van manifestaties en "hen te wijzen op mogelijke alternatieve manieren om hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen".

Herbeluister hier het interview met minister Pieter De Crem vanmorgen in 'De Ochtend'. Daarin ging het ook over de opening van de grenzen:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: