Eerste AstraZeneca-vaccins in vaccinatiedorp Antwerpen

12 februari 2021
Straks krijgen de eerste 200 zorgverleners uit de eerste lijn in Vlaanderen een vaccin van AstraZeneca in het vaccinatiedorp in Antwerpen.

Als piloot zal het vaccinatiedorp een mix van huisartsen, apothekers, thuiszorgkundigen, contacttracers op het terrein, tandartsen/mondhygiënisten en medewerkers van wacht- en triageposten inenten. Normaal zouden de eerste AstraZeneca-vaccins pas maandag worden gezet.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), burgemeester Bart De Wever (N-VA), ZNA-voorzitter Fons Duchateau en ZNA-CEO Wouter De Ploey wonen de start van deze vaccinaties bij.

Luister naar Spoedarts Jan Stroobants, Hoofd spoedgevallen ZNA Middelheim in De ochtend:

Stand van zaken

Het Agentschap Zorg & Gezondheid maakte gisteren de balans op van ruim een maand vaccineren. 

Eind vorige week klopte België af op 590.055 geleverde vaccins: 543.855 van Pfizer/BioNTech, 46.200 van Moderna. Opvallend: het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) - dat deze cijfers wekelijks update - neemt de eerste lading AstraZeneca-vaccins nog niet mee in zijn officiële communicatie. Nochtans zouden daarvan afgelopen weekend 80.000 stuks zijn bezorgd. "Pas wanneer de vaccins veilig en wel in de centra en ziekenhuizen zijn gearriveerd, zijn ze voor ons van tel", verklaart Ann Eeckhout, woordvoerder van FAGG. "Een lot dat wordt afgekeurd, of transport - of opslagproblemen: het kan zo snel misgaan."

Europa kocht in bulk vaccins aan, België tekende in op die van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson en CureVac. In totaal komen er zo'n 33,7 miljoen vaccins onze richting uit:

  • Pfizer/BioNTech: 12,5 miljoen (2 doses nodig)
  • Moderna: 5,8 miljoen (2 doses nodig) - België heeft een eerste bestelling van 2 miljoen opgetrokken met 3,8 miljoen
  • AstraZeneca: 7,5 miljoen (2 doses nodig) 
  • Johnson & Johnson: 5 miljoen (vermoedelijk 1 dosis nodig)
  • CureVac: 2,9 miljoen (2 doses nodig)

Johnson & Johnson hoopt in de loop van april aan Europa te leveren, de vaccins van CureVac worden pas later verwacht.

347.027 Belgen - 3,76% van de volwassen bevolking - ontving zijn eerste dosis. 130.741 mensen daarvan - goed voor 1,42% - kregen al dosis nummer twee.

De woonzorgcentra maakten de voorbije weken de meeste progressie: 808 van de 824 Vlaamse WZC's zijn begonnen met vaccineren, 579 daarvan dienen intussen ook de tweede dosis toe. Dat maakt dat van de 89.514 Vlaamse rusthuisbewoners, 52.460 beide dosissen achter de kiezen hebben. Van de 97.617 medewerkers heeft dan weer 1 op de 5 zijn tweede dosis op zak. Tegen eind februari moet de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra - uitgevoerd met vaccins van Pfizer/BioNTech - zo goed als afgerond zijn.

Uit eerste cijfers blijkt dat in de Vlaamse ziekenhuizen 20.189 medewerkers (23,2%) van onder meer de COVID-, spoed- en intensieve zorgafdelingen een coronavaccin ontvingen. Zij krijgen zowel Pfizer/BioNTech, AstraZeneca als Moderna toebedeeld, al loopt de levering van die laatste momenteel flink vertraging op. In de eerstelijnszorg (huisartsen, tandartsen en personeel van thuis- en gezinszorg) kregen tot nu toe grosso modo 11.000 mensen een inenting. Ook voor hen zijn de 3 types vaccins voorzien.

Luister naar Dirk Dewolf, administrateur-generaal van Zorg en Gezondheid:

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag