Eerste extreemrechtse president in Europa sinds de oorlog?

20 mei 2016
Zondag trekken de Oostenrijkers naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De president heeft een ceremoniële functie, maar toch zijn de verkiezingen omstreden. De extreemrechtse kandidaat behaalde in de eerste ronde een grote overwinning.

De verkiezingen verlopen zeer a-typisch, zeer on-Oostenrijks. Voor het eerst gaat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet tussen de kandidaat van de Christendemocraten, de OVP en de sociaaldemocratische SPÖ. De kandidaten van de SPÖ en ÖVP sneuvelden allebei in de eerste ronde met elk een schamele 11% van de stemmen.

Oostenrijk wordt al sinds mensenheugenis bestuurd door twee partijen. Die twee partijen hebben het al een tijdje moeilijk, maar dat is versterkt door de vluchtelingencrisis. De bevolking vond dat de regering te soepel was, maar de verstrenging van de wetten kwam te laat. Een deel van het kiespubliek is overgelopen naar extreemrechts. Het andere deel heeft het omgekeerde gedaan en is verder naar links opgeschoven. De oude partijen hebben het vertrouwen verloren.

Wat kunnen we zondag verwachten? Dat blijft erg onzeker. De rechtse Hofer is wel de grote winnaar van de eerste ronde en topfavoriet. De vraag blijft wat de kiezers van de andere partijen zullen doen. Als zij een blok vormen tegen extreemrechts, kan de groene Van Der Bellen het toch nog halen.

Radio 1 Select