Eerste hulp bij ontspullen

18 oktober 2018
Opgeruimd staat netjes, maar wat als je zoveel spullen hebt dat je ze niet meer opgeruimd krijgt?

Suzanne kan moeilijk afscheid nemen van dingen en heeft er bovendien een enorme verzameling van haar overleden ouders bovenop gekregen. Daarom heeft de hulp ingeroepen van een opruimcoach (een reportage van Herwig Verhovert).

Nele Colle is zo’n opruimcoach. Ze helpt mensen om te ontspullen. Ze vertelt waarom mensen dingen bijhouden en hoe je hen kan overtuigen om die spullen weg te gooien.

De Japanse Marie Kondo is dankzij haar boek ‘Opgeruimd’ uitgegroeid tot de bekendste opruimgoeroe ter wereld. Annemie Struyf is fan.

Een van de bekendste ‘hoarders’ of obsessieve verzamelaars was Edmund Trebus, hij werd vooral bekend door de Britse tv-serie ‘A life of Grime’. Een portret door Vincent Byloo.

Wanneer wordt de verzamelwoede zo problematisch dat we van een verzamelstoornis kunnen spreken? Psychiater Chris Bervoets

Een bepaalde vorm van verzamelstoornis wordt omschreven als het ‘syndroom van Diogenes’, al is het minder gebruikte ‘syndroom van Plyushkin’ een betere naam. Want, anders dan de Griekse filosoof, hield dit personage uit ‘Dode Zielen’ van Gogol wél vanalles bij. Johan De Boose

Lodi Planting uit Antwerpen is het tegenovergestelde van een hoarder, al zijn bezittingen passen in een hok van één vierkante meter.