De coronacijfers evolueren in de juiste richting en de vaccinatiecampagne loopt op volle toeren. Vanaf 9 juni kan je weer binnen op café of restaurant, en verdwijnen ook de regels rond sociale afstand en mondmaskers voor wie bij elkaar op bezoek gaat of wie samen op stap gaat. Let wel: mondmaskers en afstand zijn dan niet meer verplicht, maar worden wel nog aanbevolen.
Concreet zul je bijvoorbeeld met maximaal 50 mensen kunnen samenkomen in de tuin zonder maatregelen. Knuffelen wordt dan zelfs weer mogelijk. Een beslissing die door velen met feestgedruis onthaald werd, maar voor anderen een echt horrorscenario lijkt.
Sociaal psycholoog Frank Van Overwalle: "Daar gaat ruzie en conflict van komen"
De regering wil de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf leggen, maar brengt eigenlijk mensen die het wat strenger willen aanpakken in een lastig parket. "Daar gaat ruzie en conflict van komen", zegt Frank Van Overwalle, sociaal psycholoog aan de VUB. "Nu kun je nog terugvallen op de regels en is de discussie afgelopen, maar vanaf 9 juni worden de discussies echt uitgelokt."
Ongemakkelijke situaties en conflicten lijken dus onafwendbaar. Hoe pak je dat dan het beste aan om dat zoveel mogelijk te vermijden?
Maak duidelijke afspraken
Goede afspraken maken goede vrienden, luidt het spreekwoord en dat gaat zeker ook op bij versoepelstress. "Het wordt moeilijker nu de regering de afspraken niet meer voor ons maakt", legt etiquette-expert Kevin Strubbe uit. "Je moet dus goed duidelijk en eerlijk zeggen waar het op staat." Strubbe noemt dat "vriendelijk assertief" zijn.
Durf dus gewoon eerlijk te zijn, dat helpt enorm.
De nochtans van nature eerder schuchtere Vlaming heeft dat de laatste maanden volgens Strubbe wel echt geleerd. "Mensen aanspreken op de bus die hun mondmasker niet op hebben, bijvoorbeeld. Of iemand die te dicht komt in de supermarkt", zegt hij. "Durf dus gewoon eerlijk te zijn, dat helpt enorm."
Van Overwalle raadt aan om als je met vrienden of familie afspreekt op voorhand duidelijk te maken welke regels je van plan bent te gaan volgen en welke niet. "Als je ergens wordt uitgenodigd waar de regels niet worden gevolgd en je voelt je daar niet goed bij, kan je zelf uitmaken dat je liever niet komt of het nog liever een tijdje uitstelt."
De psycholoog raadt aan om te benadrukken dat ze het niet persoonlijk moeten nemen en het een tijdelijk gegeven is. "Zeg bijvoorbeeld dat je de regels nog minstens een maand wilt volgen en dat je graag daarna met veel plezier wilt afspreken", zegt hij. "Ik vind dat een goede boodschap: het is niet persoonlijk en tijdelijk."
Wie het echt niet ziet zitten, kan ook een excuus bedenken, zegt Walter Weyns, socioloog (UAntwerpen). "Een leugentje om bestwil", noemt hij het. "Op die manier kun je anderen wat proberen te ontzien. Niet zozeer zeggen dat je het nog te gevaarlijk vindt, maar het in het midden laten door een excuus te gebruiken."
Voorkom discussies
"Met duidelijke afspraken op voorhand voorkom je discussies ter plaatse", zegt Van Overwalle. "Je moet ook niet proberen die uit te lokken." Als je door omstandigheden toch in een groep terechtkomt waar iedereen begint te knuffelen, blijf dan op een afstand en geef aan dat je daar geen zin in hebt. "Iedereen gaat in z’n eigen tempo losser worden, spreek dus goed af."
(lees verder onder de foto)