Eerste klachten tegen Oostenrijkse overheden voor coronabesmettingen in skioord

24 september 2020
© Alexander Sinn (Unsplash)
In Oostenrijk zijn de eerste klachten ingediend in het kader van een groepsvordering tegen de overheden, die ervan worden beschuldigd dat ze in skioorden in Tirol een besmettingshaard van het coronavirus lieten woekeren. "Het zou een monsterproces kunnen worden" zegt correspondent Michael de Werd in 'De Ochtend'.

Drie Duitsers die het virus overleefden en de nabestaanden van een Oostenrijker die aan de gevolgen van het coronavirus stierf, eisen schadevergoedingen tussen 12.000 en 100.000 euro. Ze zeggen dat de besmettingen waarvan zij of hun verwanten het slachtoffer werden, voortvloeiden uit een slechte politieke en economische aanpak van de pandemie op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Ischgl

In februari en maart zouden duizenden vakantiegangers het coronavirus hebben opgelopen in skistations in de deelstaat Tirol, vooral in het skioord Ischgl. De lokale autoriteiten van Ischgl wordt verweten dat ze om commerciële redenen met een sluiting talmden. Op nationaal niveau wordt de coalitie van conservatieven en groenen met de vinger gewezen voor de aanpak van de evacuatie van de toeristen nadat over een quarantaine was beslist. Veel toeristen zeggen dat ze op dat moment besmet zijn geraakt.

"Het zou een monsterproces kunnen worden"

Mogelijk volgen er nog klachten, zegt de Oostenrijkse verbruikersvereniging VSV (Verbraucherschutzverein), die de eisende partijen vertegenwoordigt. De vereniging verzamelde getuigenissen van 6.000 mensen uit 45 landen, die zeggen dat ze in februari en maart in Oostenrijk werden besmet met het virus. Duizend van hen gaven de verbruikersorganisatie de toestemming hen te vertegenwoordigen bij het gerecht.

"Het zou een monsterproces kunnen worden" zegt correspondent Michael de Werd in 'De Ochtend'. "Het zou Oostenrijk en Tirol heel veel geld kunnen kosten."

Er was ook sprake van een 'superverspreider' in Ischgl: een barman die honderden Europeanen besmette. Dat hem ook een vervolging te wachten staat wordt ook een beetje verwacht: "Ik zou niet durven uitsluiten dat de barman en ook de eigenaar van de bar vervolgd zullen worden", zegt Michael de Werd.

Beluister het gesprek met correspondent Michael de Werd in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'