Eerste lockdown heeft negatieve impact gehad op slaapgewoonten: wat zijn de gevolgen van de tweede lockdown?

30 november 2020
© Gregory Pappas (Unsplash)
Dat de eerste lockdown zwaar heeft doorgewogen op de gemoederen en slaap, is geen geheim meer, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Volgens een onderzoek van de VUB en Slaaplaboratorium van Brugmann zijn onze slaapgewoonten sinds maart verslechterd. Een vervolgenquête op dat onderzoek moet nu uitwijzen of ook de tweede lockdown een negatief effect heeft op onze slaapgewoonten.

Enkele maanden geleden hebben onderzoekers van de het Slaaplaboratorium van Brugmann en de Vrije Universiteit Brussel een grootschalige internationale enquête gedaan naar de effecten van de lockdown op slaap. De resultaten van deze enquête toonden aan dat de lockdown tijdens de lente van 2020 wel degelijk onze slaapgewoontes heeft veranderd. Slapeloosheidsklachten waren zelfs tot drie keer meer aanwezig dan voor de lockdown. Deze klachten waren voornamelijk intenser bij vrouwen, werknemers in contactberoepen en COVID-patiënten. Verrassend is wel dat een klein percentage mensen ook beter sliep in deze omstandigheden en dat de intensiteit van de klachten bleek af te nemen met de leeftijd.

In een vervolgenquête willen de onderzoekers nu ook achterhalen of deze tweede lockdown een effect heeft op onze slaap en of het gebrek aan sociale en/of knuffelcontacten met familie, vrienden, enz. invloed kan hebben op het opkomen of instandhouden van slapeloosheidsklachten.

Wil je meewerken aan het vervolgonderzoek?

Om mee te werken aan de vervolgenquête van het Slaaplaboratorium van Brugmann en de VUB, kan je klikken op volgende link: Insomnia & COVID-19 (LockDown 2)