Eerste namen van Belgische bedrijven in Paradise Papers: Ageas, Janssen Pharmaceutica en Nike

7 november 2017
Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica, verzekeraar Ageas en de producent van sportkledij Nike: dat zijn de eerste namen van Belgische bedrijven die opduiken in de Paradise Papers en betrokken zijn bij financiële constructies in belastingparadijzen. Dat heeft Lars Bové, journalist van De Tijd bekendgemaakt in "Van Gils en gasten". In "De ochtend" ging hij er dieper op in.

Lars Bové: “Als je gewoon gaat kijken in de Nike-sportkledij die je misschien gekocht hebt, dan zul je zien dat op het etiketje een Nederlands bedrijf vermeld wordt. En dat is zo in heel Europa en zelfs buiten Europa. En nochtans hebben wij in België een gigantisch distributiecentrum van Nike (in Laakdal, nvdr). Je zou dan denken dat hier heel veel belastingen worden geheven, met zo’n activiteit en 3000 mensen. Neen, er blijven amper belastingen in België. Wij verdienen daar zo goed als geen belastingen aan. De lonen worden hier wel betaald, maar alles vertrekt al jarenlang via Nederland naar een postbusadres op Bermuda. Ik denk dat de pot van Nike daar intussen is aangegroeid tot 12 miljard euro, een bedrag dat ze dus belastingvrij oppotten.”

“En waarom moeten we daarover verontwaardigd zijn ? We hebben dat logistiek centrum naar hier gehaald met miljoenen euro’s aan Vlaamse subsidies. Op de duur hebben wij hen al meer subsidies gegeven dan ze hier belastingen hebben betaald.”

Janssen Pharmaceutica kreeg al 4 miljard belastingcadeaus

Lars Bové: “Janssen Pharmaceutica is het grootste farmabedrijf in ons land en heeft hier zijn hoofdkantoor. Het bedrijf is trouwens opgericht door een Belg. Ook dit bedrijf krijgt enorm veel belastingcadeaus in ons land. De laatste vijf jaar gaat het om 4 miljard euro. Hier in België alleen ! Dat is allemaal wettelijk. België heeft gezegd: jullie verdienen dat omdat jullie hier in die mate aanwezig zijn. Maar wat stellen wij vast: opnieuw postbusadres op Bermuda, in dit geval via Ierland. Via Ierland versluist men alles naar een postbus op Bermuda, om nog minder belastingen te moeten betalen. Janssen betaalt in ons land minder dan 3 procent belastingen.”

“Dat zijn zware beschuldigingen, maar we zijn er zeker van. Als uitleg geeft Janssen: ja maar, die constructie via Ierland en Bermuda gebeurt niet onder ons bedrijf. Dat klopt. Janssen in België is niet het moederbedrijf van de constructie. Het gaat om hun bedrijf in Ierland, dat trouwens ook Janssen Pharmaceutica heet.”

Over Ageas, “de grootse verzekeraar van ons land”, zei Lars Bové alleen dat de constructie verloopt via Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, opnieuw Bermuda en dan Hong Kong.

Bron: vrtnws.be

Lees ook: