Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Eerste nationale superlab in Gent: extra capaciteit moet testen van mensen zonder symptomen straks weer mogelijk maken

ma 2 nov. - 6:52

In het Universitair Ziekenhuis van Gent opent vandaag een superlab voor corona. Er kunnen tot 7.000 corona-testen per dag verwerkt worden. Het is 1 van de 8 universitaire laboratoria die samen het nationale testplatform moeten vormen. De laboratoria moeten klinische labo's ontlasten, en moeten het binnenkort weer mogelijk maken om asymptomatische personen te testen.
Labo

Al in de zomer beloofde toenmalig minister Philippe De Backer dat er in ons land een nationaal testplatform zou komen. Acht universitaire laboratoria moesten samen dat platform vormen. Ze zouden aangestuurd worden door de federale overheid. Nu is het eerste superlab opengaan, in het UZ Gent. De anderen zullen snel volgen. "Er zijn er nog enkele anderen klaar samen met ons, de anderen gaan in de loop van november opstarten", zegt Professor Bruno Verhasselt, diensthoofd van het labo in Gent. "In totaal moeten we samen meer dan 50.000 tests per dag uitvoeren." De laboratoria testen de wissers die afgenomen werden in de neus en de keel, en detecteren zo of iemand besmet is met het coronavirus.

Het superlab van het UZ Gent zal zeker 7.000 tests per dag uitvoeren. Ze heeft daarvoor 40 medewerkers aangeworven. "Het blijft een vrij intellectuele daad. We hebben de juiste mensen geselecteerd om dat te kunnen aanpakken", zegt Verhasselt.  De tests zullen ook snel tot resultaat leiden. "We engageren ons om binnen de 24 uur resultaat te kunnen doorgeven", zegt Verhasselt. Doordat het lab ondersteund wordt door de federale overheid maakt het diensthoofd zich sterk dat het aantal tests op peil zal blijven. "Internationaal is iedereen op zoek naar de nodige instrumenten, plastics en reagentia. Het blijft dus een gevecht. Maar de federale overheid heeft voor alle laboratoria een groot volume aangekocht. Ik heb er goede hoop op dat we niet zonder reagentia zullen vallen", zegt het diensthoofd.

Ons land heeft de teststrategie onlangs aangepast. Niet iedereen kan tegenwoordig zomaar worden getest. Maar eerder was al vooropgesteld dat vanaf 15 november asymptomatische personen opnieuw getest zullen kunnen worden. Met de 8 nieuwe universitaire laboratoria zou dat moeten lukken. "Ik heb er echt goede hoop op dat dat lukt", zegt Verhasselt daarover. "Ik denk dat niemand happy was dat de teststrategie werd aangepast. Dat was een pragmatische beslissing omdat de laboratoria overspoeld werden en omdat het federaal platform waarover we spreken nog niet klaar was. Maar dat is een tijdelijke maatregel en we gaan terug naar de meest rationele aanpak, dat is screenen van asymptomatische mensen die een risicocontact gehad hebben. Zo moeten we verder werken", aldus het diensthoofd.

Luister naar professor Bruno Verhasselt, diensthoofd van het Labo UZ Gent:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet