Eerste schatting: 5 miljoen euro en 10 jaar tijd nodig om schade van brand op schietterrein in Brecht te herstellen

1 juni 2021
© Kristof Van Accom (Belga)
Om de schade van de grote natuurbrand in Brecht te herstellen zal er 5 miljoen euro nodig zijn en 10 jaar tijd. Dat blijkt uit een schatting van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos. “We kunnen niet anders dan onmiddellijk aan de slag te gaan en de schade grondig proberen te herstellen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in 'De Ochtend'.

Dat de grote brand op het schietterrein in Brecht grote schade heeft aangericht, was onmiddellijk duidelijk: 570 hectare natuurgebied werd eind april in de as gelegd na een fout bij een schietoefening van het leger.

Afgelopen vrijdag bracht VRT NWS de oorzaak van de brand aan het licht: die blijkt ontstaan te zijn door een oefening met brandbare tracers. Dat zijn speciale kogels die zichtbaar zijn nadat ze zijn afgevuurd, zodat de schutter ze kan blijven volgen.

Afschrapen

Naast de oorzaak zijn, een maand na de brand, worden nu ook de financiële gevolgen duidelijk. Uit een schatting van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat er 5 miljoen euro en 10 jaar tijd nodig zullen zijn om de schade aan het heidegebied te herstellen.

In 'De Ochtend' zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dat het een groot, arbeidsintensief werk van lange adem wordt om de schade te herstellen. Zo moeten grote stukken gebied worden afgeschraapt.

Pijpenstrootje

Ook zullen er op termijn zo'n 1.000 schapen aan het werk worden gezet. De grazers moeten voorkomen dat het pijpenstrootje, een weinig waardevolle grassoort het heide gebied begint te overwoekeren.

Om te voorkomen dat dat pijpenstrootje de heide inneemt, wil minister Demir zo snel mogelijk beginnen met het natuurherstel. "Vlaanderen is niet groot. We hebben al heel weinig natuur. Als je dan in één klap 570 hectare natuur verliest, waarvan een heel groot deel heide, dan kan je niet anders dan onmiddellijk aan de slag te gaan en de schade grondig proberen te herstellen."

Beluister het gesprek met Zuhal Demir in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: