Eerste signalen van uitbuiting Oekraïense vluchtelingen: “Ze mocht blijven als ze seksuele diensten aanbood”

14 maart 2022
© Louisa Gouliamaki (AFP)
Het risico dat Oekraïense vluchtelingen ten prooi vallen van mensenhandelaars is ontzettend groot. Dat zegt Klaas Vanhoute, directeur van Payoke, een hulporganisatie voor slachtoffers van mensenhandel.

Beluister het gesprek met Klaas Vanhoute in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

“Het gaat ondertussen om een grote groep vluchtelingen: bijna 3 miljoen mensen zonder financiële middelen zijn wanhopig op zijn naar onderdak. De overgrote meerderheid zijn dan nog eens vrouwen en kinderen. Dat zijn bij uitstek de ideale slachtoffers voor mensen met slechte bedoelingen”, zegt Klaas Vanhoute

"Ook in België zijn er concrete gevallen" 

De eerste verhalen van Oekraïense vluchtelingen die slachtoffer werden van mensensmokkelaars kwamen er al heel snel na de Russische inval in Oekraïne. “Ook in België zijn er al concrete gevallen geweest”, weet Vanhoute. “Drie Oekraïense dames werden bijvoorbeeld bij een Belgisch bedrijf slachtoffer van economische uitbuiting, maar het spreekt voor zich dat ook seksuele uitbuiting om de hoek loert.”

En dan is er natuurlijk ook het risico op kinderhandel. “Het gaat niet alleen om kinderen die met de moeder op de vlucht zijn, we weten ook dat er ontzettend veel kinderen alleen op pad zijn. Ik las onlangs nog een verhaal in de pers, waarbij de ouders de grens niet over mochten, maar het kind wel”, vertelt Vanhoute. “Het kind werd dan alleen achtergelaten met een rugzakje en een telefoonnummer op de hand."

Het kind werd dan alleen achtergelaten met een rugzakje en een telefoonnummer op de hand

"Je durft niet na te denken over wat er met zo’n kinderen kan gebeuren.”

Beluister het gesprek met Klaas Vanhoute in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag' 

Lees ook