Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Eerstelijnszones zullen belangrijke rol spelen in de vaccinatiecampagne in Vlaanderen", maar wat zijn dat?

wo 6 jan. - 9:04

De eerstelijnszones zullen een belangrijke rol spelen bij de brede vaccinatie van de bevolking vanaf maart. Dat hebben ministers Bart Somers (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement aangekondigd. Maar wat is dat precies? Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica legt het uit.
Huisarts

Vlaanderen is op 1 juli 2019 afgebakend in een zestigtal eerstelijnszones van gebieden van een of meerdere gemeentes van ongeveer 100.000 inwoners. In die eerstelijnszones worden vertegenwoordigers van de zorg- en welzijnssector samengebracht met de lokale besturen.

"De bedoeling is om in de eerstelijnszones alle partners die met zorg en welzijn te maken hebben en de lokale besturen samen te brengen. We merken dat in alles wat met zorg te maken heeft, dat het belangrijk is dat de verschillende partners samenwerken. Vroeger waren er nogal wat schotten tussen zorg en welzijn", legt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica uit in 'De Wereld Vandaag'.

"De partners die zijn samengebracht in de zorgraad die de eerstelijnszones aanstuurt, zijn de vertegenwoordigers van de zorgverleners, welzijnssector, lokale besturen, patiëntenverenigingen en eventueel een vertegenwoordiger van het ziekenhuis dat in de eerstelijnszone staat."

Een groep van 100.000 mensen heeft genoeg power om iets georganiseerd te krijgen, maar ook dicht bij de burger te staan.

De grote steden zijn opgedeeld in verschillende eerstelijnszones. "Uit internationaal onderzoek blijkt dat een groep van 100.000 mensen een schaal is waarvan je weet dat je zorg en welzijn goed kan organiseren. Dat is groot genoeg om het te organiseren, maar niet te groot zodat je dicht bij de burger en de patiënt kan staan."

"Je hebt een bepaalde grootte nodig om power te hebben om iets te kunnen organiseren, maar het mag niet te groot zijn want anders zit je veel te ver van de burger en de patiënt af en dan krijg je niets meer georganiseerd."

De eerstelijnszones werken al rond het aspect van contact tracing. "Per eerstelijnszone is er een COVID-team opgericht. Daarin zitten huisartsen, mensen van de eerstelijnszone zelf en andere partners. Ze zorgen voor de begeleiding van patiënten die in quarantaine moeten. Voor sommige mensen is dat moeilijk te organiseren als ze ondersteuning nodig hebben van welzijnsdiensten zoals het OCMW of als er taalproblemen zijn."

Eerstelijnszones zullen een rol spelen bij de vaccinatiecampagne.

Voor het organiseren van de grote massavaccinatie van het brede publiek tegen het coronavirus zullen de eerstelijnszones ingeschakeld worden. "Of er dan een vaccinatiecentrum moet komen per eerstelijnszone, dat zal afhangen van de regionale entiteiten en hoe het er georganiseerd wordt. Dat kan verschillen tussen eerstelijnszone en eerstelijnszone", zegt Van Giel.

Er zullen geen tien vaccinatiecentra per eerstelijnszone komen volgens Van Giel. "Er gaan sowieso een aantal mensen thuis gevaccineerd moeten worden omdat ze niet mobiel zijn. In sommige regio’s zal een vaccinatiecentrum per eerstelijnszone te weinig zijn, in andere misschien niet."

Beluister het gesprek met Roel Van Giel in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet