"Eetbare spray houdt avocado's langer vers"

10 december 2019
Hou je ook zo van avocado? Dan ken je wellicht de volgende frustratie. Dagenlang liggen ze in de fruitmand, één dag kijk je er niet naar en is hij perfect eetbaar, de volgende dag is hij bruin vanbinnen en kan je er niets meer mee aanvangen.

Het is een gekend probleem, maar hulp is onderweg, want in heel wat Europese supermarkten schakelt men deze week een nieuw middel in.

Amerikaanse uitvinders kwamen met Apeel op de proppen. Dat is een eetbare spray uit plantaardig materiaal die op fruit kan aangebracht worden. De spray vormt een laagje op het fruit dat ervoor zorgt dat het product langer houdbaar blijft.

“Het systeem zorgt ervoor dat het product minder uitdroogt, wat een belangrijk degradatieproces is voor heel wat fruitproducten”, vertelt Frank Devlieghere, conserveringstechnoloog aan de Universiteit van Gent, in Nieuwe Feiten.

“Bovendien zorgt het ervoor dat de hoeveelheid zuurstof die binnenkomt vermindert, waardoor de vrucht trager zal rijpen en langer houdbaar zal zijn”, gaat hij verder.

“Het systeem zou de voedselverspilling kunnen tegengaan, en dat is een enorme vooruitgang. Veel fruitsoorten rijpen zo snel dat je ze maar heel kort kan gebruiken. Die periode wordt significant verlengd, en daardoor zal minder eten weggegooid worden”.

Het geldt bovendien niet alleen voor avocado’s, ook citrusvruchten en bananen kunnen op een gelijkaardige manier bewaard worden.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: