Egbert Lachaert (Open VLD): "In mei veilig en doordacht opstarten"

21 april 2020
© Dirk Waem (Belga)
De coronacrisis duurt al enkele weken, stilaan wordt nagedacht over een heropstart van de economie. "Sinds de laatste Veiligheidsraad zitten we in de richting van het nadenken over hoe we de economie kunnen heropstarten, veilig en doordacht", zegt Egbert Lachaert, fractieleider voor Open VLD in de Kamer en kandidaat-partijvoorzitter.

"Tegen vrijdag zou er toch een duidelijk plan van aanpak moeten zijn om dingen uit te rollen" zegt Egbert Lachaert in 'De Ochtend'. "De regering zit op een wetenschappelijk onderbouwde piste om te kijken naar de tools die je nodig hebt om in de loop van de maand mei op een veilige manier op te kunnen starten. Hoeveel beschermingsmateriaal is er, hoeveel testmateriaal en -capaciteit, kunnen we eventueel met een app werken..."

"Het is een goed idee om in sociaal overleg met de sectoren akkoorden te sluiten over hoe men kan heropenen. Als er binnen een sector geen akkoord is, moeten ondernemingen zelf ook een plan kunnen voorleggen. En er moet ook perspectief komen voor kleine winkels en handelaars."

Naarmate het beter gaat, krijg je het politieke spel of we niet naar een volwaardige regering moeten gaan. Op dit moment is er geen basis om onmiddellijk door te groeien naar een andere regering.

Momenteel is er een volmachtenregering. "Die staat voor een aartsmoeilijke opdracht, een mondiale crisis. Je kan veel kritiek hebben op zaken die fout gaan , maar doe het maar eens. De regering pakt de zaken aan met de middelen en binnen de mogelijkheden die ze heeft. In juni is er een evaluatie."

"Naarmate het beter gaat, krijg je het politieke spel of we niet naar een volwaardige regering moeten gaan. Op dit moment is er geen basis om onmiddellijk door te groeien naar een andere regering. Er ligt geen piste klaar om naar een nieuwe coalitie te gaan. Als we een nieuwe kans krijgen om de discussies te starten over welke meerderheid er moet zijn, laat het dan alstublieft geen herhaling zijn van wat we nu al een jaar zien. We gaan moeten werken aan de intermenselijke relaties in de Wetstraat."

En nieuwe verkiezingen in het najaar? "Als het is om dezelfde programma's voor te leggen als vorig jaar, dan kan je de kiezer niets nieuws brengen."

Beluister het gesprek met Egbert Lachaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: