Egne folk først

15 maart 2019
Waar is Denemarken beroemd voor? Het eerste waar we aan denken is: Lego, Hans Christian Andersen, Carlsberg, Borgen, Niels Bohr, fietspaden, boterkoekjes en extreem-rechtse anti-migratiewetten. Dat laatste, daar schrokken we wel van.

Het was Pieter Stockmans die ons er in een mail op wees dat de Deense regering zopas met gedoogsteun van de extreem-rechtse Deense Volkspartij een ‘historisch akkoord’ heeft bereikt over een zogenaamde'paradigmeskifte' in de behandeling van vluchtelingen.

Men wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk migranten het land uit, ongeacht hoe lang ze al in Denemarken wonen, hoe goed ze de taal spreken, of ze werk hebben, of hun kinderen er geboren zijn... het doel is niet langer integratie, maar wel terugkeer. Hoe sneller, hoe liever.

Zelfs erkende vluchtelingen ziet men binnenkort het liefst weer vertrekken. De ene na de andere wet moet er voor zorgen dat het leven voor vluchtelingen in Denemarken bijzonder onaangenaam, om niet te zeggen onmogelijk wordt.

De integratie-uitkering, een apart leefloon voor vluchtelingen, wordt vanaf nu terugkeeruitkering genoemd. Het is bijna de helft lager dan het leefloon dat Denen krijgen. Vluchtelingen krijgen ook minder kinderbijslag en zo zijn er nog een hele reeks maatregelen die hen duidelijk moeten maken dat ze voortaan tweederangsburgers zijn. Armoede als aanmoediging om het land te verlaten.

Waar is de tijd dat wij Denemarken associeerden met woorden als ‘sociaal’, ‘progressief’ en ‘solidair’ ? The times they are a-changin. De slinger helt helemaal over naar uiterst rechts. Het laatste wat je van een scandinavisch land zou verwachten.

Pieter Stockmans ging praten met zowel de bedenkers van de paradigmeskifte als de mensen die er de gevolgen van ondervinden.

Zijn artikels staan nu in Mo*