Eicellen uit bloed kweken? Ja, dat kan!

25 september 2018
In Japan heeft men menselijke eicellen gefabriceerd met bloed. In theorie zou een man nu ook zwanger kunnen worden van een andere man.

“Men is er voor het eerst in geslaagd om bij de mens te doen, wat eerder bij de muis was gelukt” zegt gynaecoloog en fertiliteitsexpert Petra De Sutter in ‘Nieuwe Feiten’. “Namelijk uit stamcellen eicellen bekomen.” Daar waren heel wat stappen voor nodig, maar de kaap is eindelijk genomen.

Biologische klok valt weg

Het interessante is natuurlijk dat die eicel het genetisch materiaal bevat van degene waarvan dat bloed afkomstig is. “Zo kan je bij mensen die geen eicellen produceren, cellen bekomen die eruit zien alsof ze vroege eicellen zijn. Zelfs met de stamcellen van mannen kan dit.”

Betekent dat dan ook dat mannen op termijn zwanger kunnen worden van elkaar? “Je zou inderdaad bij mannen eicellen kunnen bekomen die door zaadcellen bevrucht worden” zegt De Sutter. Dat opent deuren voor homoseksuele stellen die een kind van beide partners willen. Maar je zou ook op elke leeftijd eicellen van vrouwen kunnen bekomen, waardoor het begrip ‘biologische klok’ wegvalt.

Voorzichtig

“Maar laat ons toch voorzichtig zijn” besluit De Sutter. “We moeten nog testen of het veilig en efficiënt is. We staan nog nergens wat betreft het klinisch gebruik. Er zijn nog veel experimenten nodig. Maar er is wel al een belangrijke stap gezet.”

Daarnaast zijn er ook nog ethische regels. “We moeten het debat nog voeren. Maar dat de grenzen opschuiven, dat is duidelijk.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook: