Michel Maus: Ik ga de wijze raad opvolgen van mijn gps. “Indien mogelijk keren...”

3 april 2017
Het circulatieplan in Gent doet de laatste weken heel wat stof opwaaien. Professor en columnist Michel Maus kreeg van Hautekiet een minuut de tijd om zijn visie er op te geven.

Vandaag start in Gent het fel omstreden nieuwe circulatieplan. Het heeft wel iets die plannen voor een “eigen volk eerst”-mobiliteit. Het zal je immers maar overkomen: vrijwillig gaan wonen in een stad die elke dag dichtslibt door het autoverkeer en dag in dag uit geteisterd worden door uitlaatgassen en slechte luchtkwaliteit.

Zo zijn er heel wat redenen waarom mensen letterlijk gedwongen worden zich te verplaatsen naar de Gentse binnenstad. De stad telt nu eenmaal tal van openbare diensten die zich “historisch” in het hart van de stad hebben genesteld.

Het mooiste voorbeeld is het Hof van Beroep dat alle zaken in beroep behandelt van gans West- en Oost -Vlaanderen. Wie als inwoner van Veurne de behandeling van zijn zaak wil bijwonen “moet” naar Gent.

Gezondheid mag dan een “grondrecht” zijn, de letterlijke toegang tot justitie is dat ook.

De Gentenaren mogen wat wij betreft hun stad gerust afschermen voor “bezoekers”, maar in tijden van wederzijds begrip en respect is het dan misschien ook wenselijk om alle openbare diensten te verplaatsen buiten de stadskern, naar makkelijker bereikbaardere plaatsen ( ... zoals de universiteit al doet).

Daarnaast dreigt het leefbaarheidsexperiment ook een economisch experiment te worden.

Wat zal het effect zijn op de lokale economie als de autobestuurder het laat afweten? Dat is een risico. Mijn kapper en mijn fantastische pizzaboer zien mij niet meer terug.

Ik ga de wijze raad opvolgen van mijn gps. “Indien mogelijk keren...”