"Eigenlijk is er te weinig gedaan om L&H te redden"

15 november 2016
Lernout en Hauspie zijn niet in staat om geld aan 15.000 benadeelden terug te betalen. De bank Dexia, die het geld leende, en het boekhoudkantoor dat in deze zaak ook in opspraak kwam, zijn vrijgesproken. De benadeelden moeten niet al te veel verwachten volgens de advocaat van Lernout.

Lernout & Hauspie waren goede klanten van restaurant Den Anker in Ieper. Rudi Declercq, uitbater van het restaurant, herinnert zich nog de start van het spraaktechnologiebedrijf. Rudi kocht ook aandelen van het bedrijf. 

Zowat heel Ieper had aandelen in Lernout & Hauspie maar velen willen daar nu niet voor uitkomen.

Declercq kent ook mensen die het risico namen om al hun geld in aandelen van het bedrijf te steken in plaats van het geld te verdelen over verschillende aandelen. Zestien jaar later kan Rudi het relativeren dat hij ongeveer 3000 euro is kwijtgespeeld. 

Geld verliezen is niet fijn maar dat zijn de regels van het spel.

Toen The Wall Street Journal naar Ieper kwam om een artikel te maken over Lernout & Hauspie, had Declercq door dat er iets niet juist was. Hoewel er grote fouten te wijten zijn aan Lernout & Hauspie, denkt Rudi dat er te weinig moeite is gedaan om het bedrijf te redden. Elk beursgenoteerd bedrijf probeert volgens Rudi de cijfers zo positief mogelijk voor te stellen. 

Radio 1 Select