"Eigenlijk is het fantastisch dat er vergrijzing is"

27 januari 2016
Actrice Eva Van der Gucht heeft helemaal geen schrikbeeld van rusthuizen. Zelf heeft ze als tiener jarenlang in een rusthuis in haar straat gewerkt. Ze houdt er fijne verhalen aan over, maar is ook wel ongerust over de toekomst van onze senioren.

"Ik maakte kamers schoon en bracht boterhammen en lunch rond in het rusthuis Mayerhof in Mortsel. Ik heb gezien hoe hard het personeel daar moet werken" zegt Eva Van der Gucht

En nu blijkt dat er door de vergrijzing een tekort aan bedden zal zijn in de rusthuizen. Vandaag zijn er 135 000 plaatsen, in 2060 zullen er 300 000 nodig zijn. 

Eigenlijk is het fantastisch dat er vergrijzing is.

 

"Eigenlijk is het fantastisch dat er vegrijzing is, dat we hier allemaal langer kunnen rondlopen. Maar het brengt natuurlijk ook veel problemen met zich mee." Eva weet uit ervaring dat de situatie bijna niet meer houdbaar is in de rusthuizen. Er wordt té veel verwacht van het personeel, ze zijn totaal onderbemand. "We mogen ook niet vergeten dat mensen die nu oud zijn, de weg hebben gemaakt waar wij vandaag op wandelen. We moeten goed voor hen zorgen."

 

Mensen die nu oud zijn, hebben de weg gemaakt waar wij vandaag op wandelen.

 

Zelf heeft ze helemaal geen schrikbeeld van rusthuizen. "Ik heb nog wel een paar jaar de tijd, maar ik hoop dat ze tegen dan wat extra bedjes zullen hebben" lacht Eva.

Herbeluister het volledige gesprek met Eva Van der Gucht in De Bende van Annemie:

 

 

Foto © VRT

Radio 1 Select