“Eigenlijk is Mia van Gorky ontstaan door een foutje”

18 augustus 2016
Vandaag ging acteur Bruno Vanden Broecke in De Zomer van 2016 op zoek naar muziek met mankementen. Denk aan muziek met kuchjes, valse noten en foutjes. Ook drummer Bert Huysentruyt belde naar de studio met een suggestie: “Mia” van Gorky.

Bert was de laatste drummer van Gorki*, maar was zelf nog maar 9 jaar toen het nummer opgenomen werd. Hij heeft wel uit goede bron dat Mia ontstaan is door een foutje. Producer Wouter Van Belle vertelde hem namelijk zelf dat er in de studio iets fout ging met het bekende pianoriedeltje uit de intro.

Producer Van Belle vroeg om de tape te laten lopen. Maar hij dacht dat het nummer in een andere toonaard stond, en zijn eerste noot was een toonaardvreemde noot. Dus speelde hij snel een noot hoger om zichzelf te corrigeren. Om zijn fout te maskeren is hij dat dan maar blijven herhalen, en zo is het iconische pianomelodietje ontstaan.

Het foutje is dus gebleven, en net die specifieke vier noten – of zeg maar het zoeken van Wouter Van Belle - zorgen voor de herkenbaarheid van “Mia”.

“Dat is het genie van Wouter Van Belle” besluit Huysentruyt. 

* Gorky met een y is de vroegere naam van de band