Eilandengroep Palau verbiedt zonnecrèmes: koraalriffen en mooie stranden hebben een prijs

3 november 2018
Vanaf 2020 zal de eilandengroep Palau zonnecrème volledig verbieden. Ze doen dit omdat zonnecrème schadelijk is voor het milieu. Het product mag niet meer verkocht of meegebracht worden door toeristen. Wie dat wel doet, riskeert een boete.

Philippe Jorens, diensthoofd Intensieve Zorg aan het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, noemt het in De wereld vandaag een logisch gevolg van het feit dat de twee belangrijkste ingrediënten in zonnecrèmes, oxybenzon en octinoxaat, heel schadelijk zijn voor het milieu. Ze doen het koraal verbleken - wat betekent dat de symbiotische algen in het koraal afsterven - en een van de twee stoffen is hormoonverstorend voor vissen.

En dus is het voor Jorens zaak zo veel mogelijk te proberen om die stoffen niet in het milieu en niet in de zee terecht te laten komen.

Ook Hawaï en Mexico aan boord

Palau neemt niet als eerste maatregelen. De Amerikaanse staat Hawaï verbiedt vanaf 2021 de verkoop van bepaalde zonnecrèmes en in sommige delen van Mexico zijn "niet bio-afbreekbare zonnecrèmes" nu al verboden.

Er zijn alternatieven

Anderzijds worden we meer en meer geconfronteerd met huidkanker omdat er meer en meer zonlicht tot ons komt. Daarom zullen we ons nog beter moeten beschermen dan tevoren. En dus zullen we naar alternatieve vormen moeten kijken, aldus Jorens.

Volgens Jorens zijn er twee alternatieven. We moeten ons meer gaan bedekken. Met kleding die zo veel mogelijk UV-straling tegenhoudt of zonnecrèmes met minerale filters gebruiken.

Het gaat dan om mineralen als zinkoxyde of titanium, die in heel kleine partikels in de crèmes zitten en de zon ook tegenhouden. Die worden nu al gebruikt vooral voor kinderen, het zijn de opvallend witte crèmes die niet echt goed uitsmeren, en als een laagje op de huid blijven liggen.

Als we naar het koraal willen duiken, als we mooie stranden willen hebben, dan zullen we daar een prijs voor moeten betalen

We hebben heel veel van onze vakantie afgestemd op het strand en de zee, zo zei hij, maar we zullen natuurlijk keuzes moeten maken als we die omgeving willen beschermen op lange termijn. Als we naar het koraal willen duiken, als we mooie stranden willen hebben, dan zullen we daar een prijs voor moeten betalen. We zullen lessen moeten trekken uit het verleden, en we zullen inderdaad minder moeten gebruiken van dergelijke crèmes, aldus Jorens.

Bron: VRT NWS