Eindelijk: de plantaardige biefstuk met vleesstructuur

23 oktober 2015
Onderzoekers aan de Universiteit van Wageningen en de TU Delft hebben een plantaardige biefstuk ontwikkeld mét een vleesstructuur. Hun onderzoek past in de wereldwijde zoektocht naar duurzame vleesvervangers.

De onderzoekers hebben op basis van soja-eiwitten een lap 'biefstuk' gemaakt van enkele kilo's. Ze hebben daarvoor een techniek ontwikkeld die plantaardige eiwitten op zo'n manier bewerkt dat er een fijne vezelstructuur onstaat, die doet denken aan die van echt vlees. Die nieuwe techniek maakt een volledig nieuwe generatie van vleesvervangers mogelijk.

Bovendien is hun 'vegetarische biefstuk' veel duurzamer dan de al bestaande alternatieven op basis van zuiveleiwitten, omdat er veel minder energie nodig is om hem te produceren.

De onderzoekers gaan nu een commercieel afgewerkt prototype ontwikkelen. De 'peulbiefstuk' zal dus nog niet meteen in de winkelrekken opduiken.

 

Op het plaatje: een niet-vegetarische biefstuk

Radio 1 Select