Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Eindelijk een oplossing voor het vervelende geluid van een lekkende kraan

di 26 jun. - 9:42

Niks zo irritant als het geluid van een lekkende kraan. Maar gelukkig hebben wetenschappers nu een oplossing klaar.
“Als je zeep aan het water toevoegt, vermindert de oppervlaktespanning. Dan heb je minder kracht in de belletjes, en dan zal de frequentie verlagen”

Het begon met een lekkend dak

Vorige week schreef de Britse fysicus Anurag Agarwal een artikel in het gezaghebbende tijdschrift ‘Nature’. Daarin gaf ze een uitleg voor het vervelende geluid dat een lekkende kraan veroorzaakt. Agarwal ontdekte het allemaal per toeval: ze logeerde bij een vriend, maar kon niet slapen door een lek in het dak. Dus zette ze een pannetje onder de druppels, wat uiteraard behoorlijk wat herrie veroorzaakte. Omdat ze niet meteen een verklaring vond voor het hoge geluid, besloot ze de situatie samen met enkele collega’s na te bootsen in een laboratorium.

Trillend luchtbelletje doet wateroppervlak trillen

“Het geluid van een vallende druppel is een heel hoge toon” zegt fysicus Dirk Van Dyck in ‘Nieuwe Feiten’. “Dat betekent dat er iets heel snel aan het trillen is. Dus hebben ze in het laboratorium camera’s gebruikt die 30.000 beelden per seconde maken. Er kwamen ook microfoons boven en onder water aan te pas, en zo kon men stapsgewijs volgen wat er gebeurde als een druppel in het water valt.”

Blijkbaar vangt een druppel wanneer die in een emmer water valt altijd lucht op, en duwt die vervolgens onder water. Zo krijg je een luchtbelletje onder water, dat heel sterk begint te trillen. Zo gaat ook het wateroppervlak beginnen te trillen, en dat is het vervelende geluid dat je hoort. Het wateroppervlak speelt dus eigenlijk voor luidspreker.

Zeep toevoegen

Wat zouden we hier nu uit kunnen leren? “Als je zeep (Dreft bijvoorbeeld) aan het water toevoegt, vermindert de oppervlaktespanning” zegt Van Dyck. “Dan heb je minder kracht in de belletjes, en dan zal de frequentie verlagen.” 

In de toekomst kunnen we er nog meer nuttige info uitpikken: ook inhalatieproblemen bij medicatie en het genereren van mist hebben immers met druppels en belletjes te maken. “Mogelijk kan dit onderzoek ertoe bijdragen.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet