Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Eindelijk weten mensen wat de waarde van wiskunde is"

do 7 mei - 5:00

We leerden op school allemaal 'de regel van drie'. Maar sinds deze week is er ook 'de regel van vier', want vanaf zondag mogen we in het kader van het versoepelen van de coronamaatregelen opnieuw (beperkt) mensen ontmoeten. Wiskundig filosoof Jean Paul Van Bendegem laat zijn licht schijnen op de regel in 'De Wereld Vandaag'.
Jean Paul Van Bendegem

Vanaf zondag kunnen we nieuwe contactbubbels maken. Dat besliste de Veiligheidsraad eerder deze week. 'De regel van vier', wordt de maatregel nu al genoemd. Maar komt die nieuwe regel binnenkort ook in de wiskundeboeken?

Wiskundige en filosoof Jean-Paul Van Bendegem denkt alvast van niet, want "er schuilt geen bijzonder wiskundig principe achter de regel van vier". Hij legt het principe uit: "We gaan minder bubbels maken, maar tegelijk wel grotere bubbels maken. Er is uitgegaan van traditionele gezinnen, bestaande uit twee volwassenen met twee kinderen. Met de nieuwe regel mogen er dus bubbels van acht gemaakt worden".

Nog steeds erg beperkt contact

Maar er is weinig marge op de regeling: "Wat met alle andere samenstellingen die je kan hebben?", vraagt Van Bendegem zich luidop af. "Als je een bubbel hebt van drie, zou je in principe een bubbel van vijf kunnen uitnodigen, want dan kom je toch ook tot acht? Maar neen, dat mag niet", zegt Van Bedegem. "Iedereen zal zich snel realiseren dat afzondering nog altijd blijft voortbestaan en misschien zelfs nog steeds de voorkeur heeft."

Waar we eerder deze week nog dachten "Wauw, vier mensen", gaat het eigenlijk over een heel beperkt aantal mensen dat we mogen zien, besluit Ruth Roets van 'De Wereld Vandaag'.

 

Als je dezelfde strategie nog eens gaat toepassen, dan ga je van bubbels van 8 personen naar bubbels van 16 personen. Daar zit niets meer tussen en dat is risicovol.

"Interessante problemen"

Jean Paul Van Bendegem gaat verder: "Je gaat nog een aantal interessante problemen krijgen. Welke vier mensen ga je bijvoorbeeld kiezen? Het zal niet eenvoudig zijn om die keuze te maken".

Zelf heeft Van Bendegem twee oudere broers, terwijl zijn vrouw nog een jongere zus heeft. "Zij hebben allemaal kinderen, dus wij gaan ervan uit dat ze voorrang gaan geven aan de kinderen terugzien. Dus wij gaan blijven contact houden, op afstand", besluit hij.

Maar wat als je in een bubbel zit en er plots uit wil? "Strikt genomen kan je niet van bubbel veranderen, dus als je ruzie krijgt binnen je bubbel van acht, dan is dat jammer natuurlijk..."

Van 8 naar 16

Met de nieuwe regel worden het aantal bubbels dus gehalveerd. Is dat een goeie exitstrategie? "Men kon niet veel anders doen", meent filosoof Van Bendegem. "Een bestaande bubbel van vier mensen kun je niet uit elkaar halen, dat moet vier blijven. Dus dan is de enige strategie om die eenheden samen te gaan voegen. En wat is de kleinste samenvoeging die je kan maken? Twee bubbels", vervolgt hij.

Maar makkelijk zal het niet worden: "Als je diezelfde strategie nog eens gaat toepassen, dan ga je van bubbels van acht personen naar bubbels van 16 personen, daar zit niets meer tussen. En dat is risicovol, dus we moeten ons realiseren dat deze regel van vier waarschijnlijk een tijdje aangehouden zal blijven", aldus Jean Paul Van Bendegem.

Fascinerend

"Eén van de interessante kanten van deze crisis is wel dat de relatie tussen wiskunde en maatschappij nog nooit zo duidelijk is geweest. Ik hoop dat we dat meenemen, eenmaal de situatie wat kalmeert", zegt Van Bendegem. "Wiskunde heeft ons nog nooit zo dicht op de huid gezeten en veel mensen zien nu pas wat je met wiskunde bent", besluit hij.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet