Eksters herkennen mensen (en schelden ze uit)

20 juni 2011

Gevoelig voor antropomorfisme als wij zijn, vinden wij de ekster niet de meest sympathieke vogel van het zwerk. Met zijn parmantig loopje. Bij klaarlichte dag en ondanks moeders' kijvende borstel onverstoord merelnesten rovend. Zo'n beest verdient gewoon de weinig aanvallige wetenschappelijke naam Pica pica. Het zal ook wel geen toeval zijn dat een eksteroog niet 'mereloog' of 'arendsoog' heet.

Maar een vogel met een reputatie is natuurlijk wel interessant. En in narratief opzicht is de slechterik meestal een stuk aantrekkelijker dan de held.

Zijn (culturele) reputatie van dief van sieraden en glinsterende voorwerpen kent u. Maar wist u dat de ekster tijdens de zondvloed op het dak van de ark bleef zitten? Een dier heeft al voor mindere vergrijpen de rancune van generaties over zich afgeroepen. En nu wil het geval dat wetenschappers vastgesteld hebben dat eksters mensen herkennen en desnoods ook uitschelden.

Tijdens een routine-inspectie van eksternesten in Zuid-Korea merkte een onderzoeksteam dat de vogels in staat waren personen die eerder naar een nest geklommen waren te herkennen. Om er zeker van te zijn dat het niet om een toevallige bevinding ging, werd een reeks experimenten opgezet. En jawel, de eksters begonnen te 'schelden' tegen de bekende onderzoekers, terwijl ze gewoon weg vlogen als een onbekend iemand het nest benaderde. Typisch Pica pica, quoi.

Lees en beluister ook


Radio 1 Select