"Electrabel speelt de openingszet van een schaakspel met premier Michel"

26 september 2018
© Belga
Energiebedrijf Engie Electrabel speelt een bedenkelijk tactisch spel. Dat zegt de ex-baas van energieregulator CREG, Guido Camps, in 'De Wereld Vandaag'. De timing van het stilleggen van de kerncentrales is volgens hem verdacht. Bovendien moeten we niet wijzen naar energieminister Marghem, het Franse bedrijf onderhandelt alleen met de premier, zegt hij.

Guido Camps is de gewezen topman van de federale energieregulator CREG. Zelfs tijdens zijn ambtsperiode nam hij vaak geen blad voor de mond, en dat doet hij ook vandaag niet. Camps is ervan overtuigd dat Engie Electrabel een bedenkelijk tactisch spel speelt.

“Het is opvallend dat Electrabel uitgerekend nu op de proppen komt met het stilleggen van kerncentrales. Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft haar berekeningen eind augustus gemaakt. Ze waren toen niet op de hoogte van enig tekort en hebben dus aan de minister laten weten dat er geen nood is aan een strategische reserve. Het bericht was amper koud, of Engie Electrabel kwam buiten met het nieuws dat we nu allemaal kennen. Dit is dus niet netjes verlopen.”

Het is opvallend dat Electrabel uitgerekend nu op de proppen komt met het stilleggen van kerncentrales.

“De planning van de onbeschikbaarheden van kerncentrales gebeurt niet op vraag van nucleair controle-orgaan FANC. De timing van het stilleggen van de centrales blijkt nu heel ongelukkig te zijn. Ook het naar buiten komen van dit nieuws is ongelukkig. We zien tegelijk dat de elektriciteitsprijzen serieus de hoogte zijn in gegaan. Dit zijn allemaal kenmerken die wijzen op een ernstig machtsspel dat gaande is.”

Guido Camps vermoedt dat alles te maken heeft met de onderhandelingen over het nucleair passief. De uitstap uit kernenergie zal tot ontmanteling van kerncentrales moeten leiden en het beheer van radioactief afval. De raming van die kosten loopt tot ruim 10 miljard. Een bedrag waarvoor Electrabel provisies moet aanleggen, een grote zorg voor het Franse moederbedrijf.

“Mogelijk heeft Engie Electrabel in deze discussie niet voldoende haar goesting gekregen. Maar ik zie genoeg elementen die niet in het voordeel van Electrabel pleiten. Waarschijnlijk is het de openingszet van een schaakspel met de eerste minister. En het uiteindelijke doel is natuurlijk het langer laten draaien van de kerncentrales. Hoe langer ze draaien, hoe beter voor Electrabel. De kostprijs van afgeschreven kerncentrales is immers zeer laag. ”

Michel moet zich snel laten horen, ook publiekelijk, zeker als hij terug is uit New York.

Camps doet meteen een oproep aan premier Michel om zich te laten horen. “We wijzen nu met zijn allen naar Marghem. Maar ik weet uit ervaring dat Electrabel niet onderhandelt met een vakminister. Michel moet zich snel laten horen, ook publiekelijk, zeker als hij terug is uit New York.”

Kan het nog zijn dat Electrabel schuift met de planning van herstellings- en onderhoudswerkzaamheden? Guido Camps betwijfelt het, maar blijft geloven dat er voor november nog een opmerkelijke ontwikkeling in het dossier komt. “Mijn pronostiek is dat er geen tekort zal zijn. Het licht zal niet uitgaan. Op hoog niveau zal er nog iets gebeuren, en achter de schermen zullen de onderhandelingen over het nucleair passief absoluut een rol spelen.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'