Elektrische bacteriën

12 mei 2018
In een natuurlijke waterplas blijft het water zuiver omdat er bacteriën in zitten die afvalstoffen verteren. In een waterzuiveringsinstallaties doen we precies hetzelfde. We voegen bacteriën toe aan het rioolwater en bootsen de natuur na. Maar in ons afvalwater zitten ook pesticiden en medicijnen en cocaine, hardnekkige stoffen waarmee bacteriën niet uit de voeten kunnen.

Robin Bonné is fysicus aan de universiteit van Hasselt. Het lijkt er dus op dat we de verkeerde deskundige hebben uitgenodigd. Bacteriën, dat is meer iets voor een bioloog.

Niets is minder waar. Een bactierie is een levend wezen, en die worden bestudeerd door biologen, dat klopt. Maar de levensfuncties in een cel, dat is chemie. En chemie, dat is toegepaste fysica. Vandaar: een fysicus.

(Een wiskundige zal hier nog aan toevoegen dat fysica toegepaste wiskunde is, maar daar gaan we nu even niet verder op in.)

Robin Bonné werkt aan superbacteriën die ook onafbreekbare chemische stoffen de baas kunnen. Hij doet dat door ze aan te sluiten op een stroomkabeltje. Wij, redactieleden van Interne Keuken snappen het nog niet helemaal, maar zaterdag zit Robin aan onze tafel om het uit te leggen.