Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Elektrostimulatie kan je tinnitusklachten verlichten

do 12 mrt. - 3:49

Oorsuizen of tinnitusklachten kan je verlichten met elektrostimulatie. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat Laure Jacquemin deed voor haar doctoraat Audiologie. Ze vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.
©Ben White (via Unsplash.com)

Mensen met tinnitus horen een geluid of gesuis, maar het is niet in de omgeving aanwezig. Dat komt omdat zijn de hersenen op een tekort aan binnenkomend geluid reageren door er zelf een geluid op te verzinnen. “We krijgen het nooit volledig weg, maar we kunnen de klachten gelukkig wel verlichten en verminderen”, zegt Laure Jacquemin.

Ze heeft voor haar doctoraat onderzocht of we met behulp van een lage elektrische stroom de oorsuisklachten kunnen verminderen. “Er is gebleken uit voorgaand onderzoek dat bij mensen met oorsuizen de hersenactiviteit hoger is. Wij wilden kijken of we die hersenactiviteit in bepaalde hersengebieden dan niet kunnen verlagen door een lage elektrische stroom om zo ook de klachten te verminderen.”

Auditieve en emotionele hersengebied

Hoe gaat dat dan? Patiënten krijgen iets op hun hoofd dat je kan vergelijken met een badmuts. “We kunnen daarin de elektroden plaatsen”, zegt Jacquemin. "Er zijn twee regio’s in de hersenen die heel erg bezig zijn met tinnitus. De ene is de auditieve of de geluidsregio, maar ook de emotionele regio is heel actief. Mensen hebben er vaak veel zorgen en angsten om. Het zijn die twee regio’s dat we gaan stimuleren.”

Die elektrische stroom is pijnloos. “Sommige patiënten hebben een wat gevoeligere hoofdhuid, maar de meeste mensen voelen het niet en zijn zelfs argwanend of we het hebben opgezet omdat het zo comfortabel voelde”, gaat ze verder.

Vermindering van de klachten

Uit het onderzoek met 117 patiënten blijkt dat 1/3 een vermindering van de klachten ervaarde. “Het is geen gemakkelijk te behandelen symptoom dus wij zijn heel tevreden dat we 1/3 al kunnen verder helpen. Geen enkele patiënt is hetzelfde dus het lijkt mij heel moeilijk een behandeling te vinden die voor iedereen zal aanslaan.”

Hoe groot is het verschil met voor de behandeling? “Sommige mensen merken een demping op de tuut, anderen verklaren het overdag bijna niet meer te horen tenzij ze erop focussen. Bij sommige mensen is het vooral de aandacht die verminderd, bij anderen is het de luidheid van de tinnitus zelf die gaat dalen.”

Deze techniek is zeker toepasbaar in ziekenhuizen. “Het is eigenlijk een heel gemakkelijke techniek waar je geen heel lange opleiding voor moet gedaan hebben.” Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen is momenteel het enige ziekenhuis die deze techniek toepast. “Maar mogelijks gaan andere ziekenhuizen ze ook toepassen.”

Beluister hier het gesprek in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet