Elia bouwt "stopcontact" voor windmolens in de Noordzee

14 april 2017
Hoogspanningsnetbeheerder Elia gaat 400 miljoen investeren in een "stopcontact" op zee. Het gaat om een platform op zo'n 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge waarop windmolenparken op zee zullen worden aangesloten. Zo wordt voorkomen dat ieder park zelf dure kabels moet aanleggen naar land.

Momenteel houdt het Belgische hoogspanningsnetwerk op aan de zee. De windmolenparken op zee hebben elk hun kabels laten aanleggen zodat ze verbonden zijn met het vasteland. Nieuwe windmolenparken zullen dat niet meer zelf moeten doen. Hoogspanningsnetbeheerder Elia investeert 400 miljoen euro in een "stopcontact" waarop nieuwe parken zullen worden aangesloten. Het gaat om een platform op zo'n 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge.

"Het grote voordeel is dat je hierdoor geen spaghetti van kabels krijgt in de Noordzee", legt Marleen Vanhecke van Elia uit aan VRT Nieuws. "De nieuwe windmolenparken kunnen aansluiten aan het "stopcontact" en zo verbonden zijn met het binnenland." Het is volgens Elia niet alleen kostenefficiënter, maar ook milieuvriendelijker, omdat er zo veel minder kabels moeten worden aangelegd.

Belangrijk is wel is dat dit niets verandert aan de windmolenparken die nu al in de Noordzee staan. Voor hen verandert er niets, want zij hebben al zelfs kabels aangelegd naar het vasteland. Alleen nog te bouwen windmolenparken kunnen erop aansluiten. Momenteel zijn er nog vier dergelijke parken gepland, maar dat kan eventueel nog uitbreiden. "Ook als we willen aansluiten met de buurlanden, kan dit via dit "stopcontact"."