Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Elk goed koppel ontwikkelt een eigen dialect"

vr 11 feb. - 5:23

Onze kijk op liefde verandert, zegt seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck. Valentijn, de patroonheilige van de geliefden, stond vroeger symbool voor het romantische (én gecommercialiseerde) ideaalbeeld van de liefde. Maar hij is op de retour, want we beleven de liefde minder materialistisch en delen graag. Zo ook fantasiewoorden, waarmee we een eigen dialect vormen dat enkel onze partner spreekt.
Onze kijk op romantiek verandert, zegt seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck.

Wie was Valentijn? “We weten bitter weinig over hem. Als het gaat over de heilige Valentijn, dan heeft die geen officiële heiligendag meer”, zegt Wim Slabbinck.

De Romeinen vierden Lupercialia, een heidens vruchtbaarheidsfeest dat later geassocieerd zou worden met Valentijnsdag. “Het was Tinder avant la lettre.” Singles werden bijeen gebracht door een loterij. “Lotje trekken en partner vinden.” Zo’n oude gebruiken druisen helemaal tegen onze huidige romantische waarden, zegt Slabbinck.

Het was Tinder avant la lettre

LIefde in tijden van corona 

Hoe groeide Valentijnsdag uit tot een feest van de liefde? “Tsja, als er geld mee gemoeid is …” Nieuwe feestdagen vonden aanhang in de jaren 80 en 90. “Toen werd het bon ton dat je de liefde met je partner vierde en toonde. Het werd een Westers, kapitalistisch feest.”

Hoe vieren mensen die dag vol romantiek? In de jaren 90 gaf men voornamelijk geschenken, aldus Slabbinck. Maar dat is veranderd: “Nu delen mensen meer. Denk aan een filmavond, met een afhaalmaaltijd. Koken voor de ander of een wandeling in het park doen het ook goed.” De coronajaren geven nieuwe resultaten, lacht Slabbinck. Hij vindt het een positieve evolutie. “We keren terug naar samen momenten creëren.”

Elke dag valentijn 

Als hij beslist, vieren we elke dag de liefde. “Elke dag een beetje valentijn.” De essentie van een relatie, bestaat volgens Slabbinck uit nieuwsgierigheid naar je partner. “De vrijheid geven om te meanderen, iets nieuws te ontdekken. Mensen blijven veranderen doorheen de levensloop.”

Mensen blijven veranderen doorheen de levensloop

Het is een misvatting dat mensen elkaar door en door kennen, zegt hij. “Ik kan in de supermarkt een mandje samenstellen voor mijn vriendin, met dingen die haar smaken. De volgende dag kan ik kijken in de koelkast en denken: Wie is die vrouw?” Wees en blijf nieuwsgierig, benadrukt Slabbinck.

Elk koppel z'n taaltje 

Een goed koppel spreekt een eigen dialect: “Dat vind ik een van de fijnste dingen van een relatie.” Het draagt bij aan een eigen betekeniswereld. Het zijn woorden van jou en je partner, legt hij uit. Heeft hij zelf een eigen taaltje? “Slaapwel snottebel. Dat zeg ik tegen mijn vriendin voor het slapengaan.”

Meer weten? Beluister de aflevering van #weetikveel over valentijn via onze podcast:

Luister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet