"Elk jaar sterven hier 33.000 mensen door toedoen van wapens. Dat blijft de grote Amerikaanse tragedie"

3 oktober 2017
Een dag na de schietpartij op een muziekfestival in Las Vegas raakt er meer bekend over dader Stephen Paddock. De man bleek over maar liefst 42 wapens te beschikken. Een analyse van correspondent Björn Soenens in De Ochtend.

De voorlopige balans van de dodelijke schietpartij staat op 59 doden en 527 gewonden. Dader Stephen Paddock pleegde zelfmoord op zijn hotelkamer, voor de politie hem daar aantrof. In die hotelkamer lag ook een indrukwekkend wapenarsenaal: 23 vuurwapens en verschillende statieven, om gericht te kunnen vuren op de mensenmassa.

"Op de 32e verdieping van hotel Mandalay Bay zie je vanop straat enkele gaten, waar Stephen Paddock een raam kapot heeft geslagen om twee statieven op te stellen, om zijn wilde schietpartij aan te richten", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens, die ter plaatse is. "Paddock had maar liefst 10 koffers bij zich, vol met munitie, die verspreid lag over een suite met twee kamers. Hoe hij al dat materiaal het hotel heeft binnen gekregen, zonder dat het personeel argwaan kreeg, is een groot vraagteken."

Bij een huiszoeking vond de politie in Nevada nog eens 19 wapens en een berg munitie en explosieven. Volgens de sheriff lag in Paddocks wagen ook nog een aanzienlijke hoeveelheid ammoniumnitraat, om springstof mee te maken. Paddock beschikte bovendien vooral over zwaardere oorlogsmunitie. "Hoe een particulier daaraan kan geraken, is een groot vraagteken", zegt Soenens.

Deze gebeurtenis doet de wapendiscussie in de VS weer oplaaien. Elk jaar sterven hier 33.000 mensen door toedoen van wapens. Dat blijft de grote Amerikaanse tragedie"

Lees meer op vrtnws.be