Vierkant groen: "Elk kruispunt dat we veiliger kunnen inrichten voor de fiets is er één gewonnen"

25 oktober 2017
Tegelijkertijd groen licht voor alle fietsers en voetgangers op een kruispunt: dat is het uitgangspunt van 'vierkant groen'. Op die manier zouden ongevallen tussen vrachtwagens en fietsers kunnen vermeden worden. Kamerlid Jef Van den Bergh begrijpt niet waarom er zo lang gewacht wordt vooraleer het in te voeren.

Hoe werkt het systeem precies? Op het moment dat je vierkant groen krijgt – weergegeven door een fiets met vier pijlen errond in een vierkant – dan kunnen de fietsers uit alle richtingen oversteken.

“Dat kan een beetje chaos creëren, maar het zal wel veilige chaos zijn” zegt Jef Van den Bergh, kamerlid voor CD&V, in “De Ochtend”. “Een fietser kan al eens een incidentje hebben met een andere zachte weggebruiker, maar dat zal minder zware gevolgen hebben dan met gemotoriseerd verkeer en vrachtverkeer.”

Bedoeling is ook om het niet overal toe te passen. Maar wel op kruispunten die overzichtelijk zijn, en waar een bepaalde hoeveelheid fietsverkeer en gemotoriseerd verkeer passeren.

Dit zal geen wonderoplossing zijn, maar elk kruispunt dat we veiliger kunnen inrichten voor de fiets is er een gewonnen.

Minister voor Mobiliteit Bellot werkt aan een aanpassing van de volledige wegcode waardoor dit specifieke voorstel in principe vanaf 2019 ingevoerd kan worden, maar de CD&V vindt dat te laat. Ze wil het al tegen komende zomer (dat lezen we ook in Gazet Van Antwerpen).

"Als we rustig blijven afwachten, gaat het niet vooruit gaan" beklemtoont Van den Bergh op Radio 1. "In andere landen zoals Nederland en Duitsland wordt het al toegepast, en daar zijn goede resultaten, net zoals bij het proefproject in Hasselt."

Lees ook: