Elke graad telt

9 januari 2021
Uitg. Jan Van Arkel
Mark Lynas schetst onze toekomst: hoe ziet de wereld eruit mocht de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen met één graad. Per hoofdstuk doet hij er een graadje bij. Wat als er twee graden bijkomen, of drie of vier graden... hij gaat door tot zes graden.

Ach, wat maakt een halve graad meer of minder nu uit, hebben wij wel eens gedacht. In 2015 hebben de wereldleiders in Parijs afgesproken dat ze zich 'zullen inspannen' om de temperatuurstijging onder 1,5°C te houden. We zijn vijf jaar verder, en de kans dat we die doelstelling halen is miniem. We zullen ons moeten voorbereiden op een wereld die 2 graden warmer is.

Ach, een halve graad, dachten wij dus. Wellicht heeft u net als ik al eens gecheckt hoe hoog de straat ligt waar u woont en of het water van de dreigende zeespiegel tot aan uw voordeur zal komen. Zelf woon ik op 17 meter, dat is ruim boven de dreiging van de aanzwellende oceaan. Ik ben dus gerust. Dacht ik. Tot ik Zes graden las, het boek van Mark Lynas

Zelfs als je droge voeten houdt, is de +2 gradenwereld niet te vergelijken met vandaag en bijzonder onaangenaam. Woeste stormen, extreme hitte, droogte, voedselschaarste, vluchtelingen. Bij +3°C komt de beschaving ernstig in gevaar, schrijft Lynas. Bij +4°C dreigt een wereldwijde maatschappelijke ineenstorting. Bij 5°C wordt het grootste deel van de wereld biologisch onleefbaar. Bij 6°C slaat het opwarmingsproces volledig op hol. 

Maar het is nog niet te laat. Het is nog nét niet te laat.

Wouter Cajot heeft Zes graden voor ons gelezen.

Beluister het gesprek :