"Elke minuut dat ik aan de piano zit, geniet ik"

8 november 2017
Een jaar geleden begon Thomas Vanderveken aan een groot avontuur: hij wilde proberen het "Pianoconcerto in A mineur" van Edvard Grieg in de vingers te krijgen. Of hij daarin slaagt, ziet u vanaf vanavond in "Thomas speelt het hard" op Canvas.

Vanderveken studeerde twee jaar piano aan het Conservatorium in Brussel, dus de uitdaging lijkt voor een onwetende buitenstaander geen onhaalbare kaart, maar de voorbije 15 jaar heeft hij amper nog piano gespeeld. In de eerste aflevering vraagt hij zich af waar hij staat als pianist. Tijdens zijn studie speelde hij verschillende uren per dag, maar nu trekt hij opnieuw naar het Conservatorium voor de gevreesde toelatingsproef bij een jury van professionele pianisten.

Er zijn zes afleveringen, die nog niet allemaal af zijn. "Ik leef nu als het ware in aflevering 5", legt Vanderveken uit in "De ochtend" op Radio 1. "De eerste aflevering, is echt de start, de zoektocht naar wat wil ik nu precies doen, wat heb ik nu allemaal nodig om die droom om dat concerto met een orkest te spelen, te kunnen waarmaken. Ik kan wel wat piano spelen, maar mijn vinger is toen ik aan het Conservatorium zat uit de kom geraakt bij een duik in het zwembad."

"Vandaag moet ik Ronde van Frankrijk uitrijden"

"Ik vergelijk het met fietsen. Ik heb ooit wat kermiskoersen gereden, maar vandaag moet ik de Ronde van Frankrijk uitrijden en liefst nog vooraan in het peleton. Dit programma is ontstaan omdat ik al heel mijn leven een programma wil maken over klassieke muziek. Op deze manier beleef ik die wereld helemaal zelf van binnenuit. Dit programma is helemaal echt, ik hoef niets te faken. Op die manier hoop ik een programma te maken dat die wereld van de klassieke muziek, die een schatkamer is, blootlegt."

Een van de grootste uitdagingen voor Vanderveken was dat hij het intensieve repetitieproces moest zien te combineren met zijn gezinsleven (begin dit jaar werd zijn zoon Otto geboren, red.) en zijn professionele leven. Op de VRT heeft hij een elektrische piano met hoofdtelefoon staan in het lokaal naast zijn bureau en thuis liet hij een geluidsdichte repetitieruimte bouwen achteraan in zijn tuin. "Met airco, want zo'n piano heeft een constante temperatuur nodig", legt hij uit in De Morgen. "Dat ding heeft met een fortuin gekost, maar ik heb nu wel een fantastische mancave in mijn tuin staan." 

Grieg heeft dit concerto geschreven toen hij 25 jaar was. "Dat stuk is zo geniaal, dat je een jaar lang er vier uur per dag aan kunt werken en toch nog nieuwe dingen kunt in vinden. Elke minuut dat ik aan de piano zit, geniet ik."

Op 7 december is het D-Day: dan speelt Thomas Vanderveken in De Bijloke in Gent samen met het Brussels Philharmonic. Het concert is uitverkocht, maar het wordt op gestreamd, live uitgezonden op Klara en uitgesteld op Canvas.

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Thomas in De Ochtend: