Elke pipo die Nederlandstalige songs schrijft: “Wie zou dat kunnen zingen? Clouseau natuurlijk!”

2 september 2017
Clouseau blaast dertig kaarsjes uit. Koen en Kris Wauters blikken terug op drie decennia songs schrijven én aangeboden krijgen. "Bijna Nobelprijs weggegooid."

Koen en Kris Wauters componeren zelf nummers, maar bestellen die soms ook voor op hun albums. "Dat is vreemd, ja, en misschien niet orthodox", zegt Kris. "Al gaat het niet echt om bestellingen."

"Voor de laatste albums schrijven we de meeste dingen zelf ofwel samen met vrienden. In het begin schreven we minder. En als we dat al deden, dan trokken die liedjes nog op niet veel. Dus kregen we veel nummers aangeboden."

Nobelprijs

"Een band als Clouseau, die in het begin heel goed marcheerde, uiteraard willen veel singer-songwriters een song plaatsen op ons volgend album. Langs overal kregen wij cassettes naar ons hoofd geslingerd, met de post opgestuurd, vaak tientallen tegelijk. Want elke pipo in Vlaanderen die zijn eerste - en vaak zeer slechte - Nederlandstalig liedje schreef, die dacht: 'Wie zou dat kunnen zingen? Oh, Clouseau natuurlijk!' Je kan niet geloven hoeveel honderden, misschien wel duizenden songs ik beluisterd heb van andere mensen."

Je kan niet geloven hoeveel honderden, misschien wel duizenden songs ik beluisterd heb van andere mensen

"Nobelprijs is daaruit gekomen. Stefaan (Fernande, red.) had daar een demo van gemaakt, gezongen door zijn toenmalige partner, Paul, maar die heeft nogal een 'Samsonachtige' stem. Een beetje theatraal, diep, Samsonachtig. Ik luister daarnaar, ik denk: 'Man, wat sturen ze mij nu weer op?' Ik was zo afgeleid door de klank van die leadzang, dat ik het na anderhalve minuut afgezet heb en op de hoop gegooid met nummers waar we niets mee kunnen doen."

"'s Nachts lig ik in mijn bed en in mijn hoofd hoor ik dat deuntje van Nobelprijs. 'Van wat is dat?', dacht ik, 'heb ik hier een geweldig ideetje?' En toen viel mijn frank. De volgende ochtend heb ik die de doos met alle rommel leeggehaald en ben ik dat liedje opnieuw gaan zoeken, cassette per cassette."

Beschaamd

"Meestal is het gewoon zo dat Kris samen met zijn vrienden nummers schrijft", zegt Koen. "Daar staat dan een soort van 'yoghurt-taaltje' op: 'dadelediedoedamdam'. Daarvan maak ik dan tekst."

Ik kan alleen maar schrijven over dingen die mij echt verwonderd of gekwetst hebben

"We hebben wel al eens nummers samen gemaakt, maar ik ben eigenlijk wat te beschaamd, ik werk liever alleen. En ik moet zeggen dat ik de laatste albums niet zo heel veel meer heb geschreven. Maar ik kan ook alleen maar schrijven over dingen die mij echt verwonderd of gekwetst hebben. Het moet persoonlijk zijn. En dan kan ik Afscheid van een vriend schrijven.'

Lijst van artikels