“Elke vrouw heeft recht op een preventieve borstoperatie”

23 september 2016
MNM-presentatrice Ann Reymen liet haar borsten preventief amputeren en reconstrueren met eigen weefsel. Door de ziekteverzekering wordt zoiets niet terugbetaald, tenzij je kiest voor siliconen protheses. Van lotgenoten weet Ann dat veel vrouwen hun operatie uitstellen of zelfs niet laten doen. Onbegrijpelijk, vindt ze. Zoiets zou niet afhankelijk mogen zijn van je financiële toestand. En bovendien kost het veel meer aan de gezondheidszorg als je achteraf ziek wordt en behandeld moet worden.

Haar moeder had al twee keer borstkanker gehad en zij en haar zussen bleken erfelijk belast. Ann Reymen wou geen risico nemen en besloot haar borsten preventief te laten amputeren en opnieuw reconstrueren met eigen weefsel. Die ingreep bleek echter niet te worden terugbetaald door het Riziv. Alleen als je kiest voor protheses is dat het geval. Want dat blijkt een stuk goedkoper. De chirurgische ingreep duurt minder lang en is minder complex.

Reymen belde met haar verzekeringsagentschap om te weten of haar hospitalisatieverzekering de kosten zou dekken. In eerste instantie kreeg ze een negatief antwoord. Terugbetalen kan pas als de eerste symptomen van ziekte zijn vastgesteld. Bijzonder vreemd, vond Reymen dat, want preventie kost toch een stuk minder dan de ziekte laten toeslaan en vervolgens een langdurige en dus kostelijke therapie te moeten volgen.

Uiteindelijk bleek na veel bellen dat Reymen toch recht had op volledige terugbetaling omdat ze in het hoogste tarief van hospitalisatieverzekering zat. Ze beseft echter dat veel andere vrouwen dat voordeel niet hadden. Uit artikels en contacten leerde ze dat vrouwen daarom hun operatie uitstellen of niet laten uitvoeren.

Ann Reymen lanceerde ze een actie in de pers en schreef een open brief aan minister Maggie De Block. Gevolg daarvan was dat alle betrokken instanties rond de tafel gingen zitten om te zien of de preventieve constructies toch niet veralgemeend terugbetaald konden worden. ‘We zijn er nog niet’, zegt Reymen, ‘maar het zaadje is gepland’. Ze laat nu het beleid zijn werk doen, maar als er niks gebeurd wil ze zeker ‘opnieuw gaan roepen’.