Emotionele De Smedt: "Altijd gedroomd om beter te doen dan in Atlanta"

17 augustus 2016
De Olympische Spelen zijn nog niet voorbij, maar België gaat al zeker naar huis met zes medailles. Een ongelooflijk succes. "De droom was altijd om beter te doen dan Atlanta, we doen nu al minstens even goed", vertelt een emotionele delegatieleider Eddy De Smedt aan Chris Picavet.
Op de Spelen in 1996 in Atlanta pakten de Belgen zes medailles. Sindsdien lukte het niet meer om zo veel eremetaal mee naar huis te nemen, tot nu. "Het is moeilijk. Alle emoties komen nu naar boven", vertelt delegatieleider Eddy De Smedt. "Ik probeer het te beheersen, maar op een bepaald moment lukt dat niet meer."

Zware dag

"Het is een zware dag geweest. De vierde plaats van Evi Van Acker was heel emotioneel. Je weet dat ze zonder die ziekte op het podium gestaan had en waarschijnlijk zelfs zeer hoog. Dan kom je naar hier en zie je hoe Jolien die koers beheerst en zich verzekert van die bronzen plak. Haar emoties waren ook overduidelijk."

"Ondertussen hoor je dan het nieuws over de hockeymannen. Dan komt plots die vergelijking met Atlanta. De ban is gebroken. De droom is altijd geweest om beter te doen dan in 1996. Nu zijn we al zeker dat we minstens even goed doen. En er is hoop op nog een medaille."

"Dit zijn bovendien sporten waar we al jaren mee bezig zijn. Het brons van Jolien D'hoore komt er na een project van negen jaar, bij het hockey is dat zelfs 21 jaar. Sommigen zeggen misschien dat we nu boven onze mogelijkheden presteren, maar het potentieel is er altijd geweest. Nu komen de resultaten er ook uit op het juiste moment. Dat is topsport."

Het zijn niet alleen die medailles. We hebben ook al drie vierde plaatsen. Je kan niet zeggen dat die atleten niet goed gepresteerd hebben. Dat olympisch diploma is ook belangrijk.

"De grootste overwinning is dat iedereen mee in die stroom zit. Iedereen voelt de positieve vibes en voelt mee met de atleten. Daar draait het om. We zijn een land hier op de Spelen en beleven het samen. Bij elke prestatie is er die trots. We maken hier momenten mee die we waarschijnlijk nooit meer zullen meemaken. Dit is een moment om een stap vooruit te zetten. Maar laat ons nu vooral genieten en achteraf zullen we de balans wel maken."

Bron © Sporza.be