"Ik heb mijn liefdesbrieven verbrand, en heb er nog geen seconde spijt van gehad"

18 oktober 2018
Wat doe je weg en wat hou je bij? We worstelen er dagelijks mee. Annemie Struyf vond hiervoor heil bij de Japanse Marie Kondo. Zij is met haar boek 'Opgeruimd' op korte tijd uitgegroeid tot een soort opruimgoeroe voor sloddervossen wereldwijd.

Annemie kreeg het boek van een vriendin op een moment dat ze aan het verhuizen was. Het was al de zestiende keer dat ze verhuisde en ze dacht: "moet ik nu echt al die boeken, brieven, kleren, al die rommel opnieuw inpakken?" Het boek bleek helemaal te passen bij wat ze op dat moment wilde in haar leven. Annemie was ook net gescheiden en trok naar een veel kleiner huis: "ik wou niet alleen mijn spullen en mijn huis, maar ook mijn leven opruimen." En Kondo bleek met haar boek een soort handleiding geschreven te hebben voor hoe ze die verhuis moest aanpakken.

Volgens Marie Kondo moet je alleen de dingen overhouden waar je écht van houdt. En dat bleek niet moeilijk voor Annemie: "je denkt dat je van alles houdt, maar dat is niet zo. Je moet echt al je spullen één voor één vastpakken, en je telkens afvragen hoe graag je het ding in kwestie ziet. En je weet dat onmiddellijk. Dat geldt voor alles: of het nu boeken of kleren of meer emotionele zaken als brieven en foto's zijn." 

Wat ook enorm helpt is het idee dat je de dingen die je zo lang gekoesterd hebt een tweede leven kan geven. "Ik had ook het geluk dat mijn kinderen op korte tijd allemaal zelfstandig gingen wonen, en die mochten alles meepakken wat ze mooi vonden of konden gebruiken. " Als Annemie nu een boek koopt of krijgt, leest ze het eerst en geeft het dan meteen door aan iemand waarvan ze denkt 'die kan ik blij maken'. Ze heeft dus ook het boek van Kondo al doorgegeven.

lk wil niet dat mijn kinderen later in mijn lingerie of brieven zitten snuisteren. Ik heb mijn liefdesbrieven verbrand, en heb er nog geen seconde spijt van gehad.
Annemie Struyf

Annemie heeft nu een huis dat altijd opgeruimd is, en dat geeft haar enorm veel mentale rust. Het hielp ook om een moeilijke periode af te sluiten. De dag waarop ze verhuisde is voor haar echt een nieuw begin geweest. 

Een vriendin gaf ook nog een extra goede raad. "Stel dat je morgen ineens doodvalt, dan moeten je kinderen je huis opruimen. Wil je wel dat die in je lingerie of je brieven zitten snuisteren? Nee, dat wil ik niet. Daarom heb ik al mijn intieme brieven verbrand. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Je emotionele spullen zitten in je hart, je hoeft ze echt niet heel je leven mee te zeulen."

Beluister hier het gesprek met Annemie Struyf:

Lees ook: