“Empathie is cruciaal: je moet de ander leren kennen”

22 november 2016
Bleri Lleshi is politiek filosoof en de man achter het platform #dailyracism, waarmee hij getuigenissen over racisme verzamelt. Ook hijzelf kreeg al met racisme te maken. Zelfs in zijn eigen familie.

Bleri Lleshi is afkomstig uit Albanië. Na vijf jaar afwezigheid was hij nog eens in zijn geboorteland. Hij ging op bezoek bij zijn tante en oom. Het begon met gezellig in de tuin koffie drinken, maar al heel snel ging het gesprek over Brussel.

Lleshi vertelde over zijn werk met Marokkaanse jongeren, en toen maakte zijn tante de opmerking: "Dat is een slecht ras". Zij haren rezen ten berge, maar hij dacht: "ik ben vijf jaar niet op bezoek geweest, ik ga nu niet bekvechten" en hij hield zich in.

Even later kwam de dochter van zijn tante langs met haar twee zoontjes die in Canada zijn opgegroeid. Op een bepaald moment zei zijn tante iets over zwarten, waarna het elfjarige jongetje antwoordde: "That’s racist". Toen is hij wél tussengekomen. "Je bent nooit het land uit geweest, je hebt nooit een Marokkaan ontmoet, wat weet jij over hen? Hoe kun je zeggen dat het een slecht ras is?".

Na een gesprek bleek dat alles wat zijn tante wist over Marokkanen van de televisie kwam. In Albanië zijn er een tiental nieuwszenders die constant slecht nieuws brengen. Lleshi was bedroefd omdat uitgerekend zijn tante die hem leerde lezen en schrijven er zulke vooroordelen op nahield, maar tegelijk was hij blij dat ze bereid om het gesprek aan te gaan en haar onwetendheid in te zien.

Empathie is cruciaal: je moet de ander leren kennen.

En dat geldt natuurlijk niet alleen in Albanië, maar ook bij ons in België, waar racisme ook nog altijd een reëel probleem is.

Ik vergelijk racisme met seksisme. Als man heb je er geen last van, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.

Het recentste boek van Bleri Lleshi, Liefde in tijden van angst is uitgegeven bij Epo.