En het werd zomer

3 juli 2017
De zomervakantie is net begonnen. Het doet seksuologe Rika Ponnet mijmeren over lang vervlogen zomers.
Tot op vandaag beschouwen velen een zomerlief als een belangrijk onderdeel van een jeugdige vakantie.

Tot op vandaag beschouwen velen een zomerlief als een belangrijk onderdeel van een jeugdige vakantie.

1977. Zo lang is het geleden dat Rob De Nijs zichzelf met dit nummer de roem in zong. Iconisch durf ik het te noemen en daar zit ongetwijfeld ‘als een jongen pakte ik je hand, als een man zag ik de zon weer opgaan’ voor iets tussen. Zelden vatte één zin zo goed het belang van een gretige zomernacht. Zelden vatte een lied zo goed de impact van de zomerliefde. Al hielp het natuurlijk wel dat hij 16 was en zij 28 en we het voor de rest anno toen met onze fantasie moesten doen.

Met het einde van het schooljaar in het zicht en twee eeuwigdurende maanden zomervakantie in het verschiet, breekt voor een massa starters in de liefde opnieuw het topseizoen aan.

Al valt de term zomerlief nooit in alle ernst, is de lach nooit weg, toch heeft deze seizoensliefde in het leven van velen een bijzondere betekenis. Noem het gerust een coming of age-periode, een gebald moment van transitie waarbij een aantal factoren perfect te lijken samenwerken om die ene, onvergetelijke liefdeservaring waar te maken. The time of your life, zoals Swayze en Grey die tien jaar na Rob in Dirty Dancing beleefden.

We hebben ze allemaal, herinneringen aan die ene zomer en aan hem of haar met wie het toen begon. Tot op vandaag beschouwen velen een zomerlief als een belangrijk onderdeel van een jeugdige vakantie. En dat lief zit op latere leeftijd steevast in de top 3 van favoriete herinneringen. Jij blijft er voor altijd jong, de andere ook. De setting was romantisch en onveranderlijk ideaal, de relatie veilig begrensd en daardoor de overgave totaal. Het eindige perspectief dwingt immers nooit tot compromissen of engagement en er is evenmin een confrontatie met de sleur of gewonigheid die meerseizoensrelaties kleuren. Geen tand des tijds, frühvollendet in het seizoen waarin ook de natuur uitbundig inzet op bloei, vruchten en plukken. Dat zomerseks lentebaby’s oplevert met een betere overlevingskans, bewijst dat zelfs de biologie bijdraagt aan het fenomeen.

De zomerse liefde ontleent haar onuitwisbaarheid aan haar eindigheid. Zo heftig en intens de ervaring, zo pijnlijk en schrijnend het afscheid en gemis. The first cut is the deepest. In die zin is ze een eerste echte oefening in de liefde. Er is de erkenning en het genot, maar ook het lijden.

Op kamp en campings, in hotels zal het deze zomer opnieuw gebeuren. Jonge harten gewonnen, gebroken en verloren. De zomer van 2017 zal op dat vlak in niets verschillen van die van 1977. Er zijn nog zekerheden.

Radio 1 Select