En hoe zit het met de opvolging van de Tibetaanse spirituele leider?

10 maart 2011

De dalai lama (foto) heeft dus op de 52ste verjaardag van de Tibetaanse volksopstand laten weten dat hij aftreed als politiek leider van de Tibetaanse regering in ballingschap. Hij is voortaan alleen nog spiritueel leider van de Tibetanen, het politiek leiderschap wordt over- of waargenomen door Samdhong Rinpoche, de eerste minister van Centrale Tbitaanse Administratie.

Voor ingewijden kwam dat niet uit de lucht vallen, en in de praktijk zal er voorlopig weinig veranderen. Maar ooit zal 75-jarige Tenzin Gyatso, zoals de 14de dalai lama eigenlijk, het tijdelijke met het eeuwige verwisselen, en dan moet hij opgevolgd worden door de 15de wedergeboorte van de dalai lama. Dat gebeurt middels een eeuwenoude en complexe procedure.

Al is die volgens Tenzin Gyatso niet onwrikbaar vastgelegd. Als het Tibetaanse volk de methode zou willen veranderen dan zou die volgens hem even geldig zijn als de huidige. Hij heeft ook gezegd dat hij niet herboren zal worden in een land dat niet vrij is of dat geregeerd wordt door de Volksrepubliek China.

De Chinese regering heeft in 2007 een commissie gevormd om zelf 'volgens de Tibetaanse religieuze traditie' op zoek te gaan naar de 15de dalai lama. Veel kans dat er in de toekomst dus twee dalai lama's zullen zijn, een 'officiële' en een dissidente Tibetaanse.

De Chinese overheid benoemt overigens ook katholieke bisschoppen.

Lees en beluister ook

Radio 1 Select