En nu, kameraad Van den Bossche?

25 juni 2016
De val van de bank Optima sleurt ook enkele oud-politici mee, ook socialisten, en dat doet de SPA zweten. Bruno Tobback, de vroegere voorzitter van de SPA, gaf van de week toe dat de imagoschade groot is, te vergelijken met die na het Agusta-omkoopschandaal. De Gentse burgemeester Termont erkent nu dat hij inschattingsfouten heeft gemaakt. En er is natuurlijk ook oud-minister Luc Van den Bossche. Louis Van Dievel schrijft hem een brief.

Beste kameraad Van den Bossche,

U bent echt een grapjas. Ik lees in de kranten dat u de afgelopen jaren trouw uw lidgeld aan de SP.A bent blijven betalen, ook al was u het waarschijnlijk niet meer helemaal eens met het partijprogramma. U hebt het bedrag toch wel als kosten eigen aan het beroep ingebracht op uw belastingaangifte, mag ik hopen. Alle beetjes helpen.
Ik ben oud genoeg om u nog gekend hebben als een jonge, slanke adonis. Ja ja, waar is de tijd, nietwaar. Ik sleep ook wat overgewicht mee, maar minder dan u. U was een linkse jongen, voorman van de Jongsocialisten, de Chirojeugd van de BSP. U schopte tegen de schenen van de dinosaurussen van de toen nog unitaire Belgische Socialistische Partij. Tot u toegang kreeg tot de partijcenakels en later, als minister, tot de cenakels van de macht. U werd lomper en boerser in uw manieren, dat schijnt er bij te horen.
In 2001 was u bijna wijlen, toen u bij een nachtelijk verkeersongeval armen en benen brak. U droeg geen gordel op de achterbank, uiteraard niet. En u trok zich in het ziekenhuis niks aan van het rookverbod. Dat waren regels voor gewone mensen, niet voor de elite. Ik kreeg een grondige hekel aan u, daarom, omwille van die dédain.
U verkaste naar het bedrijfsleven, het is een aandoening die vele voormalige socialistische voormannen overkomt. Niet dat u tot dan op de kleintjes had moeten letten. Maar in de privé was echt veel geld te rapen. Ik zet "privé" tussen aanhalingstekens, want de leiding over en het voorzitterschap van de luchthaven van Zaventem was een politieke benoeming.
Alsof u een statement wilde maken stapte u in 2011 over naar Optima, een bedrijf dat ik niet meer hoef voor te stellen. Niet zonder een ontslagvergoeding te eisen bij BIAC. Dat u toen een geldwolf werd genoemd, kon u niet deren. Wie doet mij wat? werd uw lijfspreuk. Dat u intussen de partij waarvan u nog altijd trouw lid was, morele schade berokkende, kon u blijkbaar helemaal niets schelen. Merkwaardig genoeg nam uw partij, de Socialistische Partij Anders, om de naam nog een keer uitdrukkelijk te vermelden, nooit uitdrukkelijk afstand van u en uw praktijken. Ik denk wel dat ze met u verveeld zaten, maar het niet luidop durfden te zeggen.
En nu, kameraad Van den Bossche? De schade voor de SP.A is niet te overzien.
Zeg vooral niet dat het u spijt, want niemand zal u geloven.

Met vriendelijke groet,

Louis

Radio 1 Select