En toen kwamen de beren

19 december 2020
Heb je een hekel aan overheidsbemoeienis? Wil je radicaal vrij zijn? Verhuis dan naar Grafton, New Hampshire, USA.

New Hampshire is van alle Amerikaanse staten de meest vrije: geen inkomensbelasting, geen BTW, geen regels voor de ruimtelijke ordening, kampioen in wapenbezit. De slogan van de staat is "Live free or die*".

Jason Sorens, een extreem vrijheidslievende politieke wetenschapper, richtte in 2001 een online-beweging op: The Free State Project. De leden namen zich voor te verhuizen naar Grafton zogauw ze met 20.000 gelijkgezinden waren, en dat kleine stadje in New Hampshire te "bevrijden". Ze zouden het stadsbestuur overnemen en de samenleving herorganiseren met een zo klein mogelijke rol voor de overheid en zo veel mogelijk persoonlijke vrijheid.

Matthew Hongoltz-Hetling heeft over het libertijnse experiment in Grafton een boek geschreven: A liberterian walks into a bear.

"Wat doet die beer in die titel?", hoor ik u denken. Wel, de libertariërs van Grafton krijgen te maken met een berenplaag, en toen liep het mis.

Het vervolg zaterdag in Interne Keuken. Steven De Foer vertelt.

*Het valt nogal tegen, dat vrije leven in New Hampshire. De slogan van de staat, "Live free or die" prijkt er ook op de nummerplaten. Halfweg de jaren '70 dekte een Getuige van Jehova "or die" op zijn nummerplaat af, omdat die woorden tegen zijn religie ingingen. Hij kreeg een gevangenisstraf.

Beluister het volledige gesprek :