“En voor de vegetariërs hebben we vis of kip”

9 februari 2016
Evelien Sinke is al 12 jaar vegetariër. En dat betekent 12 jaar opboksen tegen vooroordelen en clichés. Ook de luisteraars van Hautekiet kunnen ervan meespreken.

Wat andere mensen eten? Dat maakt Evelien Sinke allemaal niet uit. Of het nu een sappige slavink is of een cordon bleu. Toch geldt het omgekeerde vaak niet. Zo heeft Evelien al ontelbare keren moeten uitleggen en verantwoorden waarom ze zelf geen vlees eet. En meestal doet ze dat zonder problemen. Al krijgt ze er ook wel eens genoeg van:

"Ik wil niet altijd aan iedereen uitleggen wat er op mijn bord ligt, en wat er niet op ligt" @Evelien_Sinke #vooroordelen #vegetariërs

— Hautekiet (@hautekiet) February 9, 2016

 

In een enorm populaire blogpost op Charlie Magazine geeft Evelien antwoord op enkele veelgestelde vragen en opmerkingen die vegetariërs liever niet nóg een keer willen beantwoorden:

 

1. Maar eet je dan wel kip?
Nee. Het zou je verbazen hoeveel mensen niet lijken te begrijpen dat een kip een dier is

2. Lust je geen vlees of vind je het zielig voor de dieren?

‘Zielig voor de dieren’ is wel een heel denigrerende en simplistische manier om een hele levenswijze te verklaren. Mijn keuze om geen dieren te eten komt voort uit de overtuiging dat de vleesindustrie één van de meeste verrotte systemen op onze aardbol.

3. En voor de vegetariërs hebben we vis

Vooral in restaurants wordt deze fout nogal eens gemaakt.

4. Eet je wel eieren en kaas?

Ja. Een vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet.

5. Maar wat eet je dan wel?"

Van deze vraag word ik altijd een beetje verdrietig. Ik vind het een trieste zaak dat er zoveel mensen zijn die zich letterlijk niet kunnen bedenken wat je naast vlees kunt eten.

6. Oh, ben je vegetarisch?

Nee. Mijn dieet is vegetarisch, ik niet

7. Die koe is toch al dood

Zoals vele argumenten die tegen vegetariërs gebruikt worden, ook hier het summum van drogreden en ontkenning.

8. Als we allemaal vegetariër worden, is er straks een dierenoverschot

Mensen hebben nog vaak het idyllische idee dat dieren gewoon geboren worden omdat een mannetjesdier en een vrouwtjesdier op een winteravond ‘Knuffelrock 25’ opzetten en dat zo’n kalfje/biggetje/kuikentje een product is van de natuur en het dierlijk instinct. De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.

9. Wat knap, dat zou ik nooit kunnen. 

Onzin. Iedereen kan besluiten geen vlees meer te eten.

10. Mensen zijn gemaakt om vlees te eten.

Ik vind het juist een geweldige eigenschap van mensen dat ze geen slaaf zijn van hun instinct.

 

Herkenbaar!

Voor veel luisteraars van Hautekiet is het verhaal van Evelien bijzonder herkenbaar.

Ook zij haalden enkele clichés en straffe verhalen boven:

"Oei, ben je vegetariër? Dan kan je alleen maar smakeloze vleesvervangers eten?" (Marleen)

"Tijdens een trouwfeest bood iemand me ooit het bloemetje aan dat op tafel stond. Dan had ik ook iets om te eten" (Tom)

"Jammer dat vegetariërs zo vaak met geitenwollen sokken geassocieerd worden" (Sofie)

"Salade met geitenkaas. Elke. Keer. Die. Geitenkaas" (Margot)

 

De volledige blogpost van Evelien Sinke lees je op www.charliemag.be

Haar getuigenis in Hautekiet hoor je hieronder: